NRK Meny
Normal

Sykkylven har sitt på det tørre

Sjøl om Sykkylven kommune stenger spillemiddelfinansierte svømmebasseng i månedsvis, så har de godkjenning for dette av departementet.

svømmehall sykkylven

Fortsatt vann i bassenga, men 1.mai tømmes de i Sykkylven.

Foto: Besnik Zogaj / NRK

Sykkylven kommune har fått kraftig kritikk for at de to svømmebassenga i kommunen blir stengt fra mai til september. Svømmeklubben mener kommunen bryter offentlige regler og sier stenginga av bassenga kan føre til nedlegging av den nystarta klubben.

Ikke brutt offentlige regler

Siri Ask Fredriksen -

– Ikke bra at idrettsanlegg er stengt halve året, sier rådgiver Siri Ask Fredriksen. Men Sykkylven har fått godkjent sin driftsplan.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Men kultursjefen er ikke enig i at de har brutt offentlige regler og får støtte av fylkeskommunen.

– Ut ifra det kommunen har rapportert inn til Kulturdepartementet siste åra, og som departementet har godkjent, så kan ikke vi gjøre noe, sier rådgiver i fysisk aktivitet i kulturavdelinga, Siri Ask Fredriksen.


Kommunen har ikke rapportert om at de har driftsplan som sier svømmehallene skal være åpne om sommeren. I forhold til den driftsplan de har sendt inn og fått godkjent i Kulturdepartementet siste åra, så har de rapportert at de har en åpningstid fra ca. 1. september og til 1. mai.


– Da jeg var i kontakt med kommunen, så sa jo de at de i fjor klarte å ha vatn i bassenget i juni, slik at svømmeklubben fikk arrangere svømmekurs for unger med livredningsprøver. Men det har kommunen dessverre ikke midler til i år, sier Ask Fredriksen.

Fått millionbeløp i støtte

Svømmehallen i Velledalen fikk rundt 800.000 kroner i spillemidler i perioden 1982 til 1988. Til den andre svømmehallen fikk Sykkylven 1,3 millioner i perioden 1988 til 2001, sier Siri Ask Fredriksen.

– Men syns du det er rett at kommuner stenger svømmehaller i månedsvis som er finansiert av offentlige spillemidler?

– Nei, jeg syns ikke det er bra at spillemiddelfinansierte idrettsanlegg er stengt halve året. Vi har jo et stort etterslep på spillemidler og det betyr jo at når noen får spillemidler, så er det noen andre som må vente. Ut ifra det perspektivet, så er det veldig dumt at enkelte anlegg er stengt store deler av året.


Idrettskretsen kritisk

Organisasjonssjef - Rune Sjåholm

– Idrettsanlegga skal brukes, sier Rune Sjåholm i idrettskretsen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vi reagerer prinsipielt, slik vi har gjort før, sier organisasjonssjef Rune Sjåholm i Møre og Romsdal idrettskrets. Dette er spillemiddelfinansierte anlegg. De skal brukes til aktivitet. Da er dette nesten å spare på skillingen og la krona rulle.

Dette er like trist hver gang. Det er jo dokumentert at svømmeundervisninga den har blitt dårligere og dårligere, og det er jo klart at når man stenger svømmehallene, så blir det ikke bedre, sier Rune Sjåholm.

– Men når kommunene ikke har råd til å drifte svømmehallene – vi kan vel ikke tvinge dem?

– Vi kan jo det, sier Sjåholm. De har jo bundet seg til å følge forskriftene som ligger i spillemiddelordninga og den er jo ganske klar på at anlegga skal brukes – og bindinga er jo 40 år.