Hopp til innhold

Sykehusstreiken: 11 leger fra Ålesund ut i streik

Mandag neste uke skal tilsammen 26 leger og psykologer tas ut i den opptrappende sykehusstreiken.

Ålesund sjukehus

STREIK: Fra og med mandag har Akademikerne tatt ut tilsammen 595 medlemmer i streik. Streiken skal ikke sette liv og helse i fare.

Foto: Remi Sagen / NRK

Tirsdagens samtaler mellom Akademikerne og Spekter førte ikke til en løsning i sykehusstreiken. Akademikerne trapper opp streiken og tar to nye sykehus ut i konflikt.

Dagens varsel om opptrapping omfatter 26 leger og psykologer ved Sykehuset Innlandet, Helse Møre og Romsdal, Sunnaas sykehus og Finnmarkssykehuset.

11 leger ved sykehuset i Ålesund vil tas ut i streik, fra og med mandag morgen neste uke. Legene som er tatt ut kommer fra medisinsk avdeling, revmatologisk avdeling, nevrologisk poliklinikk, hudavdelingen og fagavdelingen.

– Vi har gitt en utstrakt hånd i forhold til å finne ordninger som kan tilfredsstille syhehusenes behov, men det har vi ikke lykkes med. Og nå når nye samtaler brøt sammen, må vi legge ytterligere press på arbeidsgiver, slik at de skjønner alvoret i situasjonen, sier forhandlingsleder Rune Frøyland ved Akademikerne.

Vil ikke sette liv og helse i fare

Fra mandag vil tallet på medlemmer i streik øke til 595, fordelt på 15 sykehus. Dette er leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer og samfunnsvitere.

Rune Frøyland

Rune Frøyland, forhandlingsleder for Akademikerne helse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Akademikerne har tidligere uttalt at streiken ikke skal ramme de pasientene som trenger akuttbehandling, kreftbehandling og psykisk helse. Barn er skjermet.

– Vi håper nå at Spekter og sykehusdirektørene vil komme tilbake igjen til forhandlingsbordet, og ta i mot de tilbudene vi har gitt, slik at vi da vil få løst det ved at de tenker seg om og har et nytt mandat. Skjer ikke dette, så har riksmekleren innkalt til en såkalt tvungen mekling, på onsdag i neste uke, sier Frøyland.

Helse Møre og Romsdals medisinske fagsjef, Mariann Hagerup Gammelsæther, forteller NRK at de nå setter sammen en beredskapsgruppe for å kartlegge situasjonen.

– Vi vil at pasienter skal forholde seg til de fremtidige avtalene de har med de berørte avdelingene, sier Gammelsæther.

Spekter beklager

På sine nettsider beklager Spekter for at samtalene på tirsdag ikke førte frem til en løsning.

Anne-Kari Bratten

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør for Spekter.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Vi beklager sterkt at samtalene med Akademikerne for å løse streiken ikke førte fram, til tross for at Spekter har tilbudt en rekke tiltak for å komme dem i møte på de bekymringene de har anført, skriver de.

I følge Spekter var deres forslag en rekke tiltak for å sikre bedre vern, medbestemmelse, beskyttelse mot komprimerte arbeidsperioder og begrensning av mange lange arbeidsuker i strekk. Det ble også foreslått ytterligere klargjøring av reglene rundt vaktfritak for gravide.

– Vi oppfatter at Akademikerne står fast på sin ultimative posisjon om at legenes arbeidstid bare skal kunne planlegges på èn måte, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Tillitssvikt

For Akademikerne er det viktig at legene ved sykehus skal få ha ansvaret for at sine vakter går rundt. Om Spekter ikke vil godta det, vil det oppstå en tillitsvikt ved sykehusene.

– Leger gir 60 timer i uken til arbeidsgiver. Det å ha en kollektiv trygghet er helt nødvendig. Det som driver sykehusene godt, på en forsvarlig måte. er at legene tar ansvar for å få vaktene til å gå rundt. Spekter vil nå planlegge å styre og pålegge vakter. Vi har sagt at dette kommer til å gå på tilliten løs, en tillitskrise i sykehusene, sier Frøyland.