Hopp til innhold

Skal det hete Opdøl eller Hjelset?

Både Hjelset og Opdøl blir brukt som stedsnavn for det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal, men hva er egentlig rett?

Flyfoto av Opdøl sykehus 1962

Slik så det ut på Opdøl i 1962 – stedet som allerede er innhyllet i over 100 år med sykehustradisjoner. Nå er Opdøl atter en gang høyaktuelt.

Foto: Romsdalsmuseets fotoarkiv

Det er idyllisk og rolig i området rundt det gamle psykiatriske sykehuset på Opdøl i Molde, som i 101 år har vært et tradisjonsrikt sted for behandling av psykisk syke i Møre og Romsdal.

Konservator Mads Langnes ved Romsdalsmuseet med boka om Sjukehusbyen Molde 1713-2013

Konservator Mads Langnes ved Romsdalsmuseet med boka om Sjukehusbyen Molde 1713–2013.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Oppstarten kom i 1913 etter at en samlet legestand tok initiativ til å gi mentalpasienter et behandlingstilbud i det som den gang var Romsdal amt, bestående av Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal..

– Man fikk høre fra distriktslegene rundtom i amtet at de mentalt syke ble stengt inne i bur og vedskjul, fordi det ikke fantes noe apparat for disse på starten av 1900-tallet. Derfor ønsket man å starte opp det psykiatriske sykehuset, sier konservator Mads Langnes ved Romsdalsmuseet til NRK.

Etter å ha gjennomgått flere navneendringer i forsøk på å fjerne seg fra benevnelser som «galehus» og bosted for sinnssyke, ble «Opdøl sykehus» godkjent som offisielt navn av departementet på midten av 1930-tallet.

I dag er avdelingen underlagt Molde sykehus, med rundt 60 døgnpasienter.

(Saken fortsetter under bildet)

Romsdals amtskart 1861.

Kart over Romsdal Amt fra 1861 som viser Opdøl (men ikke Hjelset), men det er skrevet som Opdal.

Foto: Romsdalsmuseets fotoarkiv

Hva er riktig kallenavn?

Nå er stedsnavnet Opdøl atter en gang på alles lepper, etter at helseforetakene og statsråden rett før jul vedtok å bygge det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal nettopp på stedet med de rike sykehus-tradisjonene.

Men selv om lokasjonen for det gamle sykehuset heter Opdøl, er navnet på tettstedet – Hjelset – den overordnede betegnelsen på området.

Både mediene og andre har også brukt sistnevnte ord, men hva er egentlig rett kallenavn på byggestedet for det nye fellessykehuset?

– Det er ikke lett å svare på. Aller helst skulle man kanskje spurt folk innerst i Fannefjorden, som sitter med millimeterkunnskap rundt gårds- og bygdenavnene. For en allmenn Møre og Romsdaling er det uansett Hjelset-navnet som gir mest mening, sier Langnes.

Han sier det er dette som blir brukt som det overordnede navnet på bygdelaget i området, men nevner på den andre siden at Opdøl er langt mer stedsspesifikt og pekende til sykehuset som allerede har eksistert i området i 101 år.

Hør NRK-innslaget med konservatoren under:

– De ble kalt for «rene idioter»

Nettopp det faktum at stedet ble en behandlingsinstitusjon for mentalt syke, gav Opdøl-navnet et ullent rykte gjennom deler av 1900-tallet.

Selv om området var idyllisk, ble de psykiatriske pasientene kalt for «gale» og det som verre er.

Fra det gamle sjukehusområdet på Opdøl ved Hjelset.

Fra det gamle sjukehusområdet på Opdøl ved Hjelset.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

– Vi vet for eksempel at på 1800-tallet ble de til og med kalt for «rene idioter» i offisielle folketellinger, sier Langnes.

– Men hvis en vil kvitte seg med den belastede delen av Opdøl-navnet, så er kanskje Hjelset det rette å kalle området?

– Det kan man alltids si, men kanskje kunne man gitt en håndsrekning til de som føler seg rammet av Opdøl-navnet ved å bruke nettopp dette. Kanskje man med tid og stunder vil slutte å legge noen mening i navnet, sier han, og legger til:

– Jeg tror tiden er inne for det nå.

  • Hva mener du er riktig navn på det nye sykehusområdet? Si din mening i kommentarfeltet under (kommentarfeltet vil åpnes igjen når nye moderatorer er på plass 05.00 mandag morgen.)