Hopp til innhold

Drømmer du også om å leve slik?

600 000 nordmenn kunne tenke seg å drive sitt eget gårdsbruk, men svært få følger opp bondedrømmen sin. Det viser en undersøkelse fra Norstat.

Småbruk

Mange drømmer om et lite småbruk, men svært få følger bondedrømmen.

Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

I 2013 utklasset «småbruk» alle andre søkeord om bosteder på Finn.no.

Nesten hver fjerde sørlending sier de kunne tenke seg å drive et gårdsbruk, men potensielle bønder finnes over hele landet. I nord og vest svarer omtrent hver femte person at gårdsdrift er interessant.

Men mangel på økonomi og kunnskap om landbruk gjør at de aller fleste velger å skyve fra seg tankene om en hverdag i kjeledress og gummistøvler.

– Må endre de politiske holdningene

Stein Brubæk, nestleiar i fylkesstyret Norsk Bonde- og Småbrukarlag i M&R

Nestleder i Bonde- og småbrukarlaget i Møre og Romsdal, Stein Brubæk.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Nestleder i Bonde- og småbrukarlaget i Møre og Romsdal, Stein Brubæk, tror det er mulig å endre holdningene til folk dersom den politiske holdningen til norsk landbruk også blir endret.

– Det er en styrt avvikling til å bli større og større gårdsbruk, og det er ikke særlig tilrettelagt for det i Norge. Det er fullt mulig å få flere bruk i Norge, men da må politikken legges om også, sier Brubæk.

Vil ikke råde noen til å følge bondedrømmen

Et småbruk med tumleplass for barn og mulighet til å dyrke egen mat er for mange mer attraktivt enn storskala gårdsdrift.

Men fordi småbruk har lav politisk status, er nestlederen tilbakeholden med å råde frustrerte bysjeler om å følge bondedrømmen.

– De som har lyst må gjerne prøve. Ellers så vil jeg råde folk til å stemme inn nye politikere som ser muligheter og viktigheten av norsk landbruk, og heller drøye litt før man kjøper et gårdsbruk til det er mulig å drive det, sier Brubæk.