Sunnmøres Stikk UT!-konge

Ingen har gått flere Stikk UT!-turer på Sunnmøre enn 72 år gamle Karsten Jan Hellevik. I toppen er det knallhardkonkurranse om å klare alle de 119 turene først.

Karsten Jan Hellevik

TURGLAD: Karsten Jan Hellevik (72) har gått 115 av 119 mulige Stikk UT-turer på Sunnmøre.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

STikk UT

OVERSIKT: Hellevik har orden i sakene sine. Her ligger brosjyrer som beskriver hver tur i detalj.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Stikk UT! har blitt et fenomen som strekker seg langt utover bare det å gå på tur. På Friluftsrådets hjemmesider finner man topplisten (ekstern lenke) over dem som har gått på flest ulike turer og flest turer totalt.

Og i toppen er det knallhard konkurranse. Per dags dato er det Karsten Jan Hellevik (72) man finner på førsteplass. Han har gått 115 av de 119 mulige turene og 198 turer totalt. Noen av turmålene har han nemlig besøkt flere enn én gang.

– Det er selvfølgelig litt konkurranseinstinkt i Stikk UT og å se om man klarer alle sammen. I fjor var det 82 turer på Sunnmøre og da var det 22 stykker som klarte alle turene. I år har det eksplodert til de grader og det ser ut som det er mange som har mål om å klare alle sammen.

Men du skal vinne?

– Jeg har det som mål, ja. Hvis jeg bestemmer meg for noe, så skal det gjennomføres, konstaterer Hellevik.

– Tar to turer neste dag om noen går forbi

Karsten Jan Hellevik

KART: Hellevik peker ivrig hvor han har vært på tur. Og det er mange plasser.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Det er imidlertid ikke bare konkurranse det handler om for den 72 år gamle turentusiasten. Han går nemlig som oftest sammen med andre.

– Det er utrolig sosialt når man går sammen med kjekke venner, treffer nye venner og får besøkt nye, fine områder på Sunnmøre som du aldri har vært før, forteller Hellevik.

Noen vil kanskje tenke at man må være litt fanatisk når man kjører Sunnmøre rundt for å finne nye topper å bestige, men Hellevik mener ikke at turentusiasmen har tatt overhånd.

– Det går ikke på bekostning av så mye. Jeg går heller på tur enn å sitte på Moa og prate hele dagen. Det som kan bli skadelidende er hagen, men jeg tar et skippertak og da går det også bra, sier han.

Helsegevinsten har vært stor for Hellevik som gjerne tar flere turer i løpet av en dag. Nå handler det om å holde seg på toppen av listen.

– Jeg følger med på listen og hvis jeg ser at en har gått forbi meg på listen tar jeg to turer neste dag, smiler han.