Hopp til innhold

Sunndalsfjellene friskmeldt

Det er ikke nødvendig med overvåking av fjell i Sunndal slik som på Åkneset i Stranda og fjellet Mannen i Romsdalen.

Sunndalsfjell
Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Undersøkelser av 12 usikre fjellparti i Sunndal viser at det ikke er høyrisiko for fjellskred fra disse fjellene. Undersøkelsene er gjort i et prosjekt i regi av fylket, fylkesmannen, naturskadefondet og NGU.

Ingen grunn til bekymring

Oppdølsstranda har gitt Sunndal kommune ekstremt mye fokus på skredfare siste året og mange har frykta at flere fjellsider var utsatte. 12 fjellparti i Sunndal er undersøkt gjennom et prosjekt i regi av Møre og Romsdal fylke, Fylkesmannen, Statens Naturskadefond og NGU. På møte med kommunen og folkemøte i går kveld kunne geolog og prosjektleder Hallgeir Dahle forsikre om at de ikke vurderer de 12 fjellområda som høyrisiko for fjellskred.

- Vi har avdekka at det har vært bevegelse i 12 fjellsider. Men ingen av disse fjellsidene har bevegelse i dag. Det er dermed ingen grunn til bekymring, og det er ikke aktuelt med overvåking, sier Dahle.

Lav risiko

Av de 12 fjellpartia som er undersøkt, er Svarthamran nær Sunndalsøra. Her er det lav sannsynlighet for fjellskred og ingen større bevegelse viser målebolter siden 80-tallet. Hårstad ved Litjdalen er det lav risiko, Gråttø er et nytt område undersøkt i år etter sprekker i terrenget. Vollan er største fjellsida der et fjellskred ville gitt store konsekvenser, men GPS-målinger viser ingen begevelse siste par åra.

Overraska over rasrapport

Omfattande skadar om Mannen rasar

Folkemøte om Oppdølsstranda

Steinblokker store som biler

Veien stengt etter stort steinras


Gikling er det mest undersøkte området med flere sprekker og deformasjoner, men heller ikke her har det vært bevegelse siste par åra. Skarfjell har vist bevegelse i sprekker men konsekvensene av fjellskred her ville vært små.

Spennende

Endelig rapport kommer først til sommeren men Ester Aalbu Eriksen som har ansvar for beredskap i Sunndal, er glad at det så langt ikke er er kommet fram høyrisiko.

- Det har vært spennende å vente på utfallet av dette prosjektet. Vi er på en måte friskmeldt på særlig ett punkt som vi har tenkt har vært særlig spennende. Nå vet vi at risikoen ikke er så stor som vi kunne ha fryktet, sier Eriksen.