Hopp til innhold

– Det er en katastrofe. Jeg er veldig trist

Både folk fra det eritreiske miljøet på Sunndalsøra og bygdas lokalbefolkning er trist etter at en 17 år gammel jente ble drept på asylmottaket torsdag kveld.

Tess Brandstad

FRA ERITREA: Tess Brandstad er opprinnelig fra Eritrea. Han håper at eritreerne står sammen etter drapet.

Foto: Gunnar Sandvik

Drapet på en 17 år gammel jente fra Eritrea torsdag kveld har satt sine spor i lokalsamfunnet i Sunndal. Også drapsmannen var fra det afrikanske landet, men skal ikke ha bodd på asylmottaket.

Om lag 80 personer på Sunndalsøra er opprinnelig fra Eritrea og det eritreiske miljøet er preget etter hendelsen.

– Jeg har vært i Norge i sju år og det er første gang jeg hører om noe slikt på Sunndalsøra. Situasjonen er en katastrofe og jeg er veldig trist, sier Tess Brandstad.

– Må prate om det som har skjedd

Han kom selv til Norge etter å ha deltatt i krigen mot Etiopia. Tre år etter kom hans kone og to barn også til Sunndalsøra. Ifølge Brandstad trives eritreerne der.

– Man trenger ikke å dra fra Sunndalsøra. Situasjonen er god og vi får blant annet gå på skolen. Jeg bodde på asylmottaket før og hvis noen fikk innvilget asylsøknad lekte vi, danset og drakk, forteller han.

Han oppfordrer det eritreiske samfunnet til å stå sammen og støtte hverandre i denne tøffe perioden.

– Vi snakker sammen, og i helgen kan vi kanskje treffes, ta en kaffe og prate om det som har skjedd, sier Brandstad.

– Påvirker ikke holdningen til asylsøkere

Kåre Holten og Olga Jorunn Høgstad

INGEN PROBLEM: Kåre Holten og Olga Jorunn Høgstad har ingen problemer med det store asylmottaket på Sunndalsøra.

Foto: Gunnar Sandvik

Olga Jorunn Høgstad bor til daglig på Sunndalsøra. Hun tror ikke at drapet på asylmottaket vil slå negativt ut og bidra til å endre folks syn på beboerne der.

– Vi har en medarbeider fra Eritrea, og han synes det er forferdelig. Det gjør vi også, og det påvirker ikke holdningen til andre utlendinger, sier hun.

Hva tenker du om at det er et så stort asylmottak her?

– Det har aldri plaget meg og det har aldri vært noe problem med det, sier Høgstad.

Kåre Holten tror ikke denne enkelthendelsen vil ha noen innvirkning på folks holdninger, men tror det vil ta tid å bli vant med de store mengdene asylsøkere som kommer til landet.

– De tar i bruk middel som går utover det vi er vant til, og jeg tror det kan bli utfordringen. Men der jeg jobber har vi hatt innom flere dyktige asylsøkere og totalt sett er det veldig bra her på Sunndalsøra, sier han.