Hopp til innhold

Sulamannen våker over Ålesund

Se nøye på dette bildet. Da vil du se mannen som hver vinter våker over jugendstilbyen Ålesund.

Sulamannen

– Ålesund har fått en oppsynsmann. Jeg tok dette bildet 10.12.2011, og syntes det var litt artig, skriver fotografen Karen Håkansson.

Foto: Karen Håkansson

Fra tidenes morgen har han dukket opp, på fjellsiden. Når det er akkurat passe snømengde blir Sulafjellets nordside som et lerret, der Sulamannen kommer til syne. Her gløtter han ned på Ålesunds velkjente spir i jugendstil.

Hvem syns du Sulamannen ligner på? Har du en historie å fortelle om Sulamannen? Bruk gjerne kommentarfeltet under artikkelen.

– Kanskje skal han symbolisere Riksantikvaren, som passer på at vi tar vare på denne unike byen vår, skratter byhistoriker Harald Grytten.

Harald Grytten

Byhistoriker Harald Grytten har mang en gang tittet på Sulamannen.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Jørn Holme

Slik ser det ut når den egentlige riksantivaren, Jørn Holme, passer på Ålesund by. Bak til venstre skimter du Sulafjellet, der Sulamannen kommer til syne.

Foto: Terje Reite / NRK
Roald Amundsen

Slik så Roald Amundsen ut. Ja, likheten med Sulamannen er kanskje slående?

Foto: Scan-Foto / Scanpix
Tsar Nikolaj II med familie

Her er Tsar Nikolaj II og hans familie. Sulamannen ligner kanskje litt?

Foto: Scanpix
Arne Garborg

Han er vel ikkje heilt ulik Arne Garborg...

Foto: Harriet Simensen/Knut Erik Knuds / SCANPIX

– Det gikk i arv

De som har vokst opp i Ålesund kjenner som regel godt til Sulamannen. Ved å se over Borgundfjorden eller Hessafjorden, i sørvestlig retning fra Ålesund sentrum, er Sulamannen lett synlig med de snømengdene som er nå et lite stykke ut i desember.

– Selv vokste jeg opp på Aspøya i Ålesund. Da hadde vi utsikt til Sulamannen. Det gikk liksom i arv å se på, og å være opptatt av Sulamannen. Bare fantasien satte grenser for teoriene om hvem Sulamannen egentlig var, sier Grytten.

– Er det tsaren?

Teoriene om hvem Sulamannen kanskje kan være er mange. Teorien om at han skal forestille Riksantikvaren kom opp i dag, som følge av bildet som Karen Håkansson har tatt. Men han er en stram og staselig kar. Det er kanskje litt av bakgrunnen for at han har blitt knyttet til store menn og helter.

– Jeg vokste opp med at dette skulle være Roald Amundsen, den store norske polarhelten. Men jeg vet også at mange mente at dette måtte være tsaren av Russland, humrer Grytten.

Egen Facebook-side

Grytten mener kanskje det er spesielt eldre ålesundere som er mest opptatt av Sulamannen. Men nå har Sulamannen også fått egen side på Facebook. Her publiserer folk sine egne Sulamann-bilder. Bildene viser at Sulamannen forandrer seg litt etter værforholdene.

– I år har Sulamannen bretta opp kragen på grunn av stormen Berit, skriver Edvard Molvær.

– Typisk vintermenneske

Allerede i oktober begynte folk å vente på Sulamannen. Det første snøfallet førte til at kjennerne kunne ane et strøk av de øverste hårtustene.

– Nå kommer han snart. Fortsatt er det ikke nok snø til å gi Sulamannen hår på hodet, hette det på Facebook 22. oktober i år.

Har også du bilder av Sulamannen? Send dem gjerne til vår e-post. . Får vi inn mange nok bilder, kan vi lage et galleri som viser hvordan Sulamannen forandrer seg etter værforholdene.

– Denne Sulamannen er i alle fall et typisk vintermenneske, ler Harald Grytten til slutt.