Styremaskin-avdeling i Brattvåg er reddet - flytter produksjonen fra Hagavik til Sunnmøre

BRATTVÅG (NRK): Lengre tids spekulasjoner om nedleggelse av styremaskin-produksjonen i Brattvåg er slutt. Torsdag bestemte ledelsen i Rolls-Royce Marine seg for å bevare anlegget i Haram, og samtidig flytte produksjonen fra Hagavik til Sunnmøre.

Spennande dag for Rolls Royce-tilsette i Haram då avgjerda om framtida skulle kome i dag.

I kjølvannet av nedleggelsen i Hordaland, kan besetningen i Brattvåg se frem til styrket arbeidsstokk i styremaskinavdelingen.

Det betyr at de 26 arbeidsplassene i Brattvåg blir sikret. Det kunne ledelsen i Rolls-Royce Marine fortelle de ansatte på et allmøte i Ingebrigt Davik-huset torsdag formiddag.

Plassjef Roar Engås opplyser også at arbeidsstokken i Brattvåg etter all sannsynlighet vil bli styrket ettersom produksjonslokalet i Hagavik i Hordaland blir lagt ned og flyttet til Sunnmøre.

Anette B. Wollebæk

Kommunikasjonssjef Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce sier selskapet ikke lenger så det forsvarlig å opprettholde produksjon av styremaskiner på to steder.

Foto: Trond Vestre

Kommunikasjonssjef Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce utdyper prosessen videre:

– Dette gjør vi fordi vi har hatt en lav ordretilgang for styremaskiner over tid. Å produsere på to steder er ikke forsvarlig lenger, derfor har vi vært nødt til å samle alt på ett sted.

Hun forklarer at valget falt på Brattvåg fordi det anlegget også produserer annet utstyr, noe som gjør at selskapet kan flekse mer med ressursene når markedet svinger.

Fabrikken i Hagavik har derimot kun produsert styremaskiner, med sine 122 ansatte. Dette anlegget blir lagt ned innen utgangen av 2016.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingebrigt davik-huset - allmøte - Rolls royce brattvåg

ALLMØTE: Torsdag informerte Rolls-Royce-ledelsen de ansatte om at produksjonen i Brattvåg består. Møtet ble gjennomført på Ingebrigt Davik-huset.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Spekulasjoner i lengre tid

Det har i lengre tid vært spekulasjoner om hva som ville skje med produksjonsavdelingen i Brattvåg, som sammen med Hagavik i Hordaland er det andre stedet Rolls-Royce produserer styremaskiner i Norge.

Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk har tidligere bekreftet til NRK at det også var aktuelt å flytte deler av produksjonen til Polen.

Torsdag ble det klart at dette ikke vil skje.

Fabrikken i Brattvåg har nærmere 500 ansatte og 26 av disse er involverte i produksjonen av styremaskinene. I Hagavik produserer de kun styremaskiner og 85 av de totalt 125 på den fabrikken er involvert i produksjonen.

Ingen lett beslutning

– Dette har ikke vært en lett beslutning, og ledelsen har gått mange runder. Men dessverre har vi for lav ordretilgang på styremaskiner til å forsvare produksjon to steder, sier John Knudsen, konserndirektør for Commercial Marine i Rolls-Royce i en pressemelding.

Rolls-Royce brattvåg

Fabrikken i Brattvåg har nærmere 500 ansatte og 26 av disse er involverte i produksjonen av styremaskinene.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Knudsen er imidlertid fornøyd med at konsernet har besluttet å beholde produksjonen i Norge.

– Vi har solid maritim kompetanse samlet i virksomheten vår i Norge, og det er derfor gledelig at produksjonen av styremaskiner fortsetter her.

Ledelsen i Rolls-Royce Marine har gjennomført grundige analyser i forkant av beslutningen. Her har både tillitsvalgte og kunder kommet med gode innspill. Blant alternativene var å flytte hele produksjonen av styremaskiner ut av Norge.

Ledelsen i Rolls-Royce vil legge stor vekt på å finne nye oppgaver til de ansatte i Hagavik. Noen vil bli overført til andre lokasjoner, mens andre får tilbud om jobb ved andre anlegg i Bergensområdet eller på Nordvestlandet. Det vil også bli gitt tilbud om individuell støtte til jobbsøking.