To studenter til sykehus under Fadderveka

– Det har vel vært litt mer travelt i natt, det har det. Men at det er politioppdrag i fadderuka, det er vanlig, opplyser Sunnmøre politidistrikt.

Volda

Svært mange studenter har kommet til Volda i forbindelse med studiestart. Det blir arrangert fadderuke, og noen fikk i seg litt for mye alkohol.

Foto: Terje Reite / NRK

Tre personar blei i natt sendt til sykehuset i Volda for observasjon etter festnatt i studentbygda.

Like over midnatt ble ei ung kvinne funnet overstadig beruset på ei toalett, og like etter ble en ung mann sendt til sykehus etter at han falt om i sentrum. Senere ble en annen ung mann sendt til observasjon i forbindelse med rusbruk.

Guttorm Hagen, lensmann i Ørsta.

Fungerende lensmann i Volda, Guttorm Hagen, håper det vil gå rolig for seg resten av fadderveka.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Politipatruljen så en ung mann som falt om utenfor student huset Rokken. Der måtte patruljen åpne luftveien til vedkommende og han ble overført til sykehus. Han var også bevisstløs en stund, sier lensmann i Ørsta og fungerende lensmann i Volda, Guttorm Hagen.

– Fadderuker betyr storinnrykk

På studenthuset i Volda, Rokken, var det i går helt fullt.

Lensmannen understreker at det er ikke bra at noen er så ruset at de er hjelpesløse, men synes det er relativt få hendelser når man tenker over hvor mange folk som var på fest i Volda i natt.

– Det blir store innrykk når det er studentuker uansett hvor i landet man er. De arrangerer gjerne bli-kjent fester, men da bør jo ikke studentene bli så beruset at de er ute av stand til å bli kjent med andre, sier Hagen.

– Viktig å ikke stigmatisere studentene

Lensmannen sier at kun to av disse var studenter og advarer mot å stigmatisere alle studentene.

– Det er viktig å huske på at andre personer i området også søker seg til disse studenttilstelningene.

Lensmannen understreker også at festingen ikke førte til vold.

– Det var ikke slagsmål , eller vold av noe slag. Det var for mye alkohol som var problemet, sier Hagen.

Historisk mener han at de så mer fyll under slike arrangement før.

– Folk er ikke så sterkt beruset som de var på 90-tallet i Ørsta. Det kan være at drikkemønsteret er litt annerledes. For noen år siden var det endel som drakk heimebrent og det er ikke så vanlig lenger i det miljøet vi nå snakker om, sier han.

Fadderuke i Volda 2013

Dette bildet er fra åpningen av studiene i Volda. Studiene åpnes med Fadderuke.

Foto: Høgskolen i Volda

– Politiet vil være til stede

Fadderveka i Volda har fortsatt mange arrangement på tapetet. Lensmannen håper de vil foregå i litt roligere omstendigheter slik at de som er påvirket av alkohol heller ikke skal skade seg i trafikken eller i fallulykker.

– Vi vil ha utepatruljer og følge med på hva som skjer. Det blir lav terskel for å anmelde de som begår lovbrudd, sier Hagen.

Han sier at han enda ikke har grunn til å si nei til noen av arrangementene som stundentene vil arrangere neste år, men han vil se på om noen av konseptene bør justeres.