NRK Meny
Normal

Studenter står uten hybel i Molde

Selv om det i år er bygget 90 nye studentboliger i Molde, står nærmere 100 søkere på venteliste. Studentsamskipnaden ber om hjelp.

Høgskulen i Molde

MANGEL: Det nærmer seg studiestart for mange studenter over hele landet. Hos Studentsamskipnaden ringer telefonen hele dagen og de ber nå private aktører ta kontakt.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Daniel Oppheim fra Ulvik flytter til Molde i midten av august for å ta en master i Sport Management. Forrige uke fikk han klart svar på studieplassen og begynte å lete etter bolig.

Han gikk først gjennom Studentsamskipnaden.

– Jeg sendte en mail og de svarte med at det var fullt og at de allerede hadde delt ut boliger, forteller Oppheim.

Fra 8.august står nesten 90 ny boliger innflytningsklare i Molde. Likevel er det mange studenter som leter etter et sted å bo.

– Jeg har nærmere 100 søkere som står på venteliste, og det hadde vi faktisk ikke regnet med i år, sier sier boligsjef Venke Hovde hos Studentsamskipnaden i Molde.

Boligmangel for studenter

Det står nesten 7000 på venteliste for å finne en plass å bo før studiestart - og det er kun i Oslo.

Daniel Oppheim

SØKER: Daniel Oppheim (24) er en av dem som trenger bolig i Molde til høsten. Han har prøvd å ta kontakt med private aktører i håp om å få napp.

Foto: Privat

Studentparlamentet i Ålesund sier bo-situasjonen er grei fordi privatmarkedet for tida er bra, men på sikt må det bygges flere studentboliger. I Volda garanterer høgskolen at alle studentene får en plass å sove til de har funnet permanent hybel.

24 år gamle Oppheim har måttet annonsert seg selv på sosiale medier, i håp om at boligmangelen i Molde skal løse seg.

– Jeg har lagt inn en kommentar på en Facebook-side. Der svarte to personer, men jeg har merket at det ikke er veldig mye å finne, forteller han.

Studentsamskipnaden tatt på senga

Med 90 nye studentboliger i Molde trodde ikke Studentsamskipnaden at det skulle bli noe problem til høsten. Nå ringer telefonen deres hele dagen.

Venke Hovde

BOLIGSJEF: Venke Hovde ved Studentsamskipnaden i Molde forstår at mange studenter er frustrerte over situasjonen.

Foto: PRIVAT

– Vi tenkte kanskje det at vi kom i mål, i og med at vi hadde 90 nye boliger på campus i år. Derfor har jo ikke vi tatt kontakt eller vært så aktive ut mot det private marked. Men nå viser det seg det at vi er helt avhengig av dem, sier Hovde.

Hovde forteller at hun er klar over at mange studenter som søker seg bolig i Molde er frustrerte over situasjonen og at Studentsamskipnaden skal hjelpe til så godt de kan.

– Nå ønsker vi at private utleiere tar kontakt med oss, for skal vi greie å hjelpe alle studentene som ønsker å søke bolig så er vi helt avhengig av private utleiere, sier Hovde.

Sport Management-studenten er derimot positiv på at det skal løse seg, men er også klar over at han ikke kan være kresen.

– Jeg vil jo helst ha en hybel eller en bolig alene, men det kan se ut som det er vanskelig for øyeblikket, forteller han.