NRK Meny
Normal

Strikkeprosjekt skal varme kreftsyke

– Mange fryser under cellegiftbehandling. Da kan det være godt å få et teppe som både varmer og inneholder gode tanker, sier Cathrine Gløersen Hole.

Cathrine Gløersen Hole

Cathrine Gløersen Hole smiler bredt etter en pangstart på initiativet for å gi varme og omtanke til kreftsjuke.

Foto: Reidun Idland Velle

Pårørende og venner av kreftsyke i Sykkylven strikker nå tepper i fleng til de som er rammet av sykdommen.

Inspirert av prosjektet «Ull og Omtanke», som er startet av ei dame ved navn Vibeke Jerkås i Fredrikstad, har Cathrine Gløersen Hole i Sykkylven på Sunnmøre nå et mål om å produsere 150 tepper til kreftrammede personer i det ganske land.

– Tanken er at flest mulig frivillige strikker små lapper og sender disse til meg, slik at jeg og forhåpentligvis noen medhjelpere kan strikke disse sammen til fullverdige tepper, sier Hole.

Motivasjonen for prosjektet er svært personlig.

– Jeg mistet min mor til kreften, og vet at mange fryser under cellegiftbehandling. Da kan det være godt å få et teppe som både varmer og inneholder gode tanker, sier hun.

Fått mye respons

Responsen lot ikke vente på seg. Hole startet prosjektet sist torsdag, og på bare fem dager har hun fått inn hele 150 lapper.

Ull & Omsorg

'Ull og omsorg' heter prosjektet der alle som vil kan bidra til lappetepper i alle regnbygens farger.

Foto: Cathrine Hole

– Jeg sendte ut invitasjon på Facebook til alle mine venner, og har fått masse liker-klikk og private meldinger fra folk som ønsker å hjelpe til.

– Er du overrasket over den gode responsen?

– Tja, jeg visste jo at det første prosjektet i Fredrikstad fikk mye blest, og jeg vet at mange er glade i å gjøre ting for andre. Dette viser hvor fantastisk Facebook er, sier Hole.

Hun tror mange er interessert i å bidra, fordi det er så enkelt å bare strikke en liten lapp eller to.

Trenger finansiering til utsending

Etter hvert som teppene blir ferdig, blir det viktig å finne de rette mottakerne.

– Her må vi være varsomme med hvem vi gir dem til. Mange vil kanskje ikke ha noe som minner dem på at de er syke, så jeg ber folk om å foreslå aktuelle personer som med sikkerhet vil sette pris på teppene.

Hole sier også at hun er avhengig av økonomisk hjelp til å sende ut alle teppene, det være seg næringslivet eller privatpersoner.

Oppskriften

Ønsker du å hjelpe til med å strikke lapper til de kreftsyke? Her er oppskriften:

"Strikk 9 masker ull på pinne 5, strikk alle maskene i 21 cm rettstrikk, fell av og fest trådene".