Hopp til innhold

Streiken er i gang: – Nå er det alvor

Mandag slo lærerstreiken til med full kraft, da elevene møtte stengte dører på første skoledag. – Nå er det alvor, sier streikeleder i Molde, Marit Gunnarson.

Marit Gunnarsson

Streikeleder Marit Gunnarson sier de er klare for en langvarig streik dersom det blir nødvendig.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hittil er 204 lærere ute i streik her i fylket. Torsdag vil tallet øke til 262 når ungdomsskolene Skjevik og Vågsetra, i tillegg til Fræna videregående skole blir tatt ut.

Fra før er ungdomsskolene Bergmo og Bekkevoll, samt Romsdal og Molde videregående skole tatt ut i streik.

– Nå er det alvor, for nå rammes elevene, sier streikeleder Marit Gunnarson, der NRK treffer henne ved Utdanningsforbundet sine lokaler i Molde.

Bergmo ungdomsskole

Bergmo ungdomsskole er en av flere skoler i Møre og Romsdal som er tatt ut i streik.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Tidlig mandag morgen kan hun melde at stadig flere lærere har meldt seg til dagens første streikevakter.

– Vi er klare for en langvarig streik hvis det blir nødvendig. Vi vet det jobbes hardt i Oslo for å finne en god avtale, så vi håper det ordner seg, sier Gunnarson.

Verner barneskolene

Ungdomsskoleelevene ved Bergmo og Bekkevoll har fått beskjed om at de slipper å møte.

Elevene ved de videregående skolene er derimot pålagt å møte, ettersom disse kan stå i fare for å miste skoleplassen sin dersom de ikke registrerer seg første skoledag.

– Barneskolene blir derimot vernet. Vi ønsker ikke å ramme 1.-klassingene, så disse møter som avtalt. Vi beklager uansett at tredjeparter rammes, men slik er det alltid ved en streik.

(Saken fortsetter under bildet)

Tomt klasserom

Mange tomme stoler ved en rekke av landets skoler mandag morgen.

Foto: Fredrik Hansen

– KS må komme oss i møte

– Forhandlingene ser ut til å stå i stampe – er lærerne beredt til å fire på kravene for å komme noen vei?

– Vi mener KS sitter med nøkkelen. De må komme oss i møte og vise at de tar denne situasjonen på dypeste alvor.

Gunnarson vil ikke karakterisere regjeringen som for passiv, men understreker at det er de som skal styre hvordan skolen skal være i Norge. Hun håper styresmaktene vil komme på banen.

– 64.000 elever rammes

Forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied

Partene i lærerstreiken, KS og Utdanningsforbundet, har så langt ikke klart å komme til enighet om en ny arbeidsavtale for lærerne. På bildet: forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

5500 har allerede lagt ned arbeidet, mens ytterligere 2200 lærere går ut i streik fra torsdag av.

Beregninger Nettavisen har gjort, viser at så mange som 64.000 elever blir påvirket av streiken. I grunnskolen gjelder dette 37.774 elever, mens tallet på videregående elever er 26.456.

– Vi beklager situasjonen. Alle lærerorganisasjonene og alle lærerne beklager situasjonen. Det er KS, arbeidsgiveren vår som sitter med løsningen, mener Finnborud i Skolenes Landsforbund.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, beklager også at elever og lærere nå blir rammet av konflikten, som har vart siden før sommeren.

Det er ikke planlagt noen møter med partene mandag, etter det NTB har fått opplyst. Tirsdag skal hovedstyret i KS, som altså er organisasjonens politiske ledelse, diskutere saken.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL