NRK Meny
Normal

Streik rammer 17. mai-tilbud

Hotell- og restaurantstreiken rammer tradisjonsrike 17. mai-tilbud ved flere hoteller og serveringssteder, som må holde helt eller delvis stengt.

Toget i Ålesund ville ingen ende ta.

Arkivfoto: Hotell- og restaurantstreiken rammer tilbudet ved en rekke hoteller og serveringssteder 17. mai.

Foto: Frode Berg / NRK

I Ålesund har Scandic Parken sett seg nødt til å avlyse sin tradisjonelle og populære 17. mai buffé.

– På grunn av streiken ser vi dessverre at vi ikke har kapasitet til å gjennomføre vår tradisjonelle 17. mai-lunsj i Bankettsalen og restaurant Brasserie Normandie. Lunsjen er dermed kansellert, skriver de på sin Facebook-side.

I stedet vil de holde kafeen ved hotellet åpent for salg av blant annet is og kaker. De stenger også hotellet for overnatting fra 16. mai og frem til fredag 20. mai.

– Om streiken løser seg innen kvelden 16. mai vil vi også kunne tilby en 17. mai-lunsj-buffé i Bankettsalen fra kl. 13.00 for drop-in gjester. Vi beklager de ulemper dette måtte medføre, men håper på forståelse for at dette er en situasjon utenfor vår kontroll, skriver de videre.

Flere tatt ut i streik

50 ansatte ved fire bedrifter som ikke tidligere har vært en del av konflikten, blir tatt ut i streik 17. mai. Det dreier seg om Radisson Blu i Haugesund, Peppes Pizza på Gardermoen, Vollan Gjestestue i Troms/Finnmark og Sunndalsøra hotell.

Ved inngangen til pinsen er til sammen 7.250 personer i streik etter at 269 LO-organiserte tas ut fredag. Konflikten har vart i nesten tre uker.

Stengte dører på 17. mai

Fellesforbundet sier de ikke har oversikt over i hvilken grad konflikten rammer brylluper eller 17. mai-servering, skriver Dagsavisen.

– Det kommer det nok til å bli en del sure og skuffede gjester, med mindre man har leid inn streikebrytere, sier Tore Skjelstadaunet, avdelingsleder for hotell og restaurant i Fellesforbundet.

Han synes synd på gjestene som har forhåndsbestilt bord og gledet seg til 17. mai-lunsjen.

– Dette er ingen drømmesituasjon på en sånn dag. Det er neppe noen drømmesituasjon på arbeidsgiversiden heller. Hotel Bristol har normalt rundt tusen gjester på nasjonaldagen og har måttet ring og avlyse 400 forhåndsbestillinger, fortsetter han.

De er ikke alene om å måtte avlyse 17. mai-lunsjen. Direktøren for Scandic Hotels Norge, Svein Arild Melvold, understreker at streiken slår ut ulikt fra hotell til hotell.

– På noen hoteller vil det være et redusert tilbud, på noen vil det være et normalt tilbud, men andre hoteller vil rett og slett være stengt. Mitt råd er å ta kontakt for å finne ut hvordan driften er på 17. mai, sier han.