Stranden, den lokale catwalken!

Sommerferien er i gang, og vi ser alle frem solfylte dager med bading, grilling, og godt selskap. Man skulle trodd at alle strømmer til stranden med et stort smil, klar til å kaste av seg klærne og hoppe i havet. Men faktum er det at det er mange mennesker som gruer seg for å dra på stranden!

Badestrand
Foto: Rune Peter Ness / Scanpix

Vi spurte to forskjellige jenter på gaten i Ålesund om hva de synes om å gå på badestranden i bikini eller minimale klær. De sier begge at de føler at det er press rundt dette med å ha en bra kropp.

Anne Marie Olsen sier at hun kan føle at det er ubehagelig å gå på stranden, siden det er så mye fokus på kropp og moter.

– Det er heldigvis ikke noe press i vennegjengen min om å følge motene, eller hvordan man ser ut. Vi godtar hverandre som vi er.

Hun understreker at det var absolutt mest press på ungdomskolen. Der var det et større behov for å bli godtatt og passe inn. Hun forteller at hun heller foretrekker å gå i shorts, og en topp, i stedet for bikini når hun er på stranden.

– Jeg vil ikke utsette folk for min utrente kropp, sier hun og ler.

Kjersti Perjord, Ayescha Heim og Malin Kristiansen.
Foto: Anita Kristin Rasiah Hagerup

Måler seg med hverandre

En annen jente som vi snakket med, Anita Charlotte Indrevik, mener at på stranden måler jentene seg med hverandre. Hun sier at det er et bevisst press blant jenter om å være slankest og ha de peneste formene. Den ideelle kroppen!

– Det er konkurranse blant jenter. Hvis jeg ser en jente som er veldig pen, så ser jeg alltid etter noe med henne som ikke er 100 prosent perfekt, for å ha noe å ta henne på liksom!

Det er ofte slik i vennegjenger som består av jenter, at man får godkjenning fra de andre i gjengen om hvilke merkeklær, sko og sminke som er bra nok, og hvilken kroppsfasong som er godtatt.

Det første man legger merke til ved andre er utseendet, og dette gjelder også gutter sier Anita Charlotte.

– Skal jeg sjekke opp en gutt på stranden, må jo det være slik at jeg kan se på ham, men det er også like viktig at jeg liker ham som person. Hun smiler og legger til at personligheten er absolutt det viktigste!

På treningssenter

Vi tok oss en tur på Giske treningssenter og intervjuet noen ungdommer der angående kroppsfiksering, trening og ikke minst hva de mente om å gå lettkledd på stranden.

Ole Marius Rørvik
Foto: Anita Kristin Rasiah Hagerup

Ole Marius Rørvik svarer at han har han har trent håndball siden han var liten, og at han ofte trener her på treningssenteret.

– Jeg får helt noia hvis jeg ikke har trent på fire dager. Man må holde formen oppe vet du.

Ole Marius sier at han ikke har noe problem med å gå på stranden.

– Jeg er ikke flau over hvordan jeg ser ut, så å gå på badestranden er ikke noe problem i de hele tatt.

Han mener at utseende er viktig når det gjelder jenter, og dette gjelder på stranden også.

– Det er veldig viktig at jenta ser bra ut. Jeg går selvfølgelig heller bort til den jenta som er bra fremfor en annen.

Går bra uten "vaskebrett"

En annen gutt som vi snakket med på senteret var Hans Jarle Røsvik. Vi spurte ham om hva han syntes om dette temaet. Han trekker på skuldrene og sier at han tenker selvfølgelig litt over det når han går i shorts på stranden.

– Jeg har aldri hatt "vaskebrett", men det har jo gått bra hittil likevel, ler Hans Jarle.

Han forteller at han trener for å holde kropp og helse ved like.

– Jeg har spilt fotball i mange år, og trening gjør godt for helsen samtidlig som man blir tryggere på seg selv.

Når det gjelder hvorvidt utseende er viktig hos jenter på badestranden, mener han at jenter absolutt ikke trengte å være syltynne eller ha "vaskebrett", men at man holder kroppen i form og ikke lar den forfalle, gjør alle mennesker godt.

Kroppsfiksering
Foto: Illustrasjonsbilde: / Scanpix

Kroppsfiksert

En livlig ung dame ved navn Tove Kjølsøy, som også var kunde på Giske treningssenter, sier at hun kjenner at det er et stort press på dette med kropp og moter. Hun mener at mange unge er veldig kroppsfiksert, inkludert henne selv. På spørsmål om utseende og kropp er noe hun tenker mye over, fikk vi dette til svar:

– Ja, klart jeg tenker over det, må si at jeg er litt kroppsfiksert, men dette gjelder selvfølgelig mest med meg selv.

Hun bekrefter at dette er på grunn av alt fokuset som er rundt unge til daglig om kroppsfigurer og moter.

– Jeg vil absolutt si at jeg er påvirket av moter, men jeg kjøper selvfølgelig bare det jeg føler at jeg ser bra ut i.

Ikke bare for gutta

Når det gjelder trening har Tove den samme følelsen som så mange andre mennesker, nettopp at hun får dårlig samvittighet hvis hun ikke trener nok. Hun mener at det ikke nødvendigvis er på grunn av gutta at jenter er så opptatt av å ha så fin kropp.

– Klart er det fint å få kompliment fra gutta, men det er på en måte jenter som kommer i første rekke. Fordi jenter ser og måler hverandre opp og ned, man vil gjerne ha noe pent ved utseendet sitt som de andre jentene beundrer og for lyst til å ha selv. Det er beinhard konkurranse blant jenter!

Samtlige av ungdommene som ble intervjuet, er stort sett enige i at det er altfor stort fokus på kropp i dag. Når man er på stranden så viser man mye mer kropp enn det vi normalt sett gjør.

Folk, spesielt ungdom, føler ett visst press på hvordan man skal se ut i bikini, eller i shorts på stranden. Dette gjelder både gutter og jenter.

Unge blir påvirket av media, og også sin egen omgangskrets. Man blir fortalt hva som er ”den ideelle kroppen”, og folk streber etter å få den.