– Kommunen er bankerott

890 millioner kroner i lånegjeld og 30 millioner i underskudd – det er fasiten for Stranda kommune, som i tillegg må flytte ut av rådhuslokalene fordi de ikke har penger til husleie.

Kriseøkonomi i Stranda kommune

KRISEØKONOMI Stranda

Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) er alvorlig bekymret. De kommunale budsjettallene er nemlig nå såpass blodrøde at det ikke lenger er mulig å unngå konsekvenser.

Stranda kommune er allerede på ROBEK-listen, og lånegjelden er nå oppe i svimlende 890 millioner kroner. Det utgjør fire ganger mer per innbygger enn gjennomsnittet for resten av kommunene i fylket.

Jan Ove Tryggestad

Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp).

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vil du si det så sterkt at dere er bankerott?

– Ja, bortimot. Vi sliter i dag med å betale gjelda vår og få driftsbudsjettene i balanse. Situasjonen er vanskelig, sukker Stranda-ordføreren.

Enormt underskudd

Det er alpinanlegget på Strandafjellet som er det største pengesluket i kommunen. Likevel – oppgradering av sentrum og utbygging av skole og helse har også gjort innhogg i budsjettene.

Det totale underskuddet er nå oppe i 30 millioner kroner, og kommunen er faktisk så fattig av den ikke lenger har råd til å leie rådhuset.

– Vi må faktisk flytte ut, sier ordføreren som også varsler en rekke andre sparetiltak.

Saken fortsetter under bildet

Roaldsheisen på Strandafjellet

Skianlegget på Strandafjellet har kostet kommunen enorme summer.

Foto: Markus Plementas / NRK

Ansvarsfraskriving

Tryggestad mener det er den tidligere Frp-ordføreren Frank Sve som har mye av skylden for det økonomiske uføret.

– Sve hadde nettopp et innlegg i lokalavisa Sunnmøringen der han angrep den kommunale administrasjonen fordi de ikke hadde gjort jobben sin. Det kaller jeg ansvarsfraskriving.

Dette utspillet fra Tryggestad får Sve til å se rødt.

Frank Sve

Tidligere FrP-ordfører i Stranda, Frank Sve.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Tryggestad møter seg selv i døra med et brak. Han har vært med på samtlige vedtak de siste 12 årene, vedrørende investering, drift og ikke minst i strandafjellet.

Det siste året har han ikke løftet en finger på tross av at fylkesmannen har bedt om handling.

– Skjer ikke "det spøtt"

Den tidligere Frp-ordføreren trekker nå Tryggestads prioriteringer i tvil, og ber han om å trekke seg hvis han ikke makter å få bukt med underskuddet.

– Det virker som om han prøver å drive kommunen fra et traktorsete i Hellesylt, men det funker ikke. En er nødt til å brette opp ermene, prioritere, og gjøre en jobb. Vi har pekt på mange områder som går an å ta fatt i, men det skjer ikke "det spøtt", og det er vi luta lei av, tordner Sve.

Krever opprydding

Fylkesmann Lodve Solholm ber nå alle gode krefter i Stranda kommune om å ordne opp i det økonomiske rotet snarest.

Lodve Solholm

Fylkesmann Lodve Solholm.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Administrasjonen må sette seg ned rundt bordet, legge alle kjepphester til side og deretter gå løs på oppgaven med å få orden på økonomien, slik at innbyggerne ikke blir skadelidende av at kommunen ikke lenger kan produsere tjenestene de har krav på.