Hopp til innhold

Støttemarkering etter angrep på kvinne

En kvinne i 20-årene skal ha blitt angrepet av et medlem i den høyreekstreme organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen». På lørdag skal det holdes en markering for å støtte kvinnen.

Kristiansund rådhus

Kvinnen i 20-årene satt på en benk i et busskur ved Rådhusplassen i Kristiansund da angrepet skal ha skjedd. Mannen kjenner seg ikke igjen og mener han ikke angrep og slo kvinnen.

Foto: Anne-Mari Flatset

Hendelsen skjedde om formiddagen søndag 28. juli i Kristiansund sentrum. Ifølge kvinnen skal hun ha opplevd dytting, slag og trusler fordi hun ikke ville ta imot løpesedler som mannen delte ut. Saken ble først omtalt av Filter Nyheter.

Sigve Lorås Torland

Sigve Torland har vært i dialog med flere personer og sier målet med markeringen på lørdag er å vise støtte til kvinnen og ta avstand fra motstandsbevegelsen.

Foto: Privat

Sigve Torland skal i helga arrangere en punktmarkering i Kristiansund for å ta avstand fra aktivitetene til «Den nordiske motstandsbevegelsen».

– Vi skal markere at vi tar avstand fra slike handlinger, og at vi ikke syns det er greit at det skjer i den lille byen vår. Samtidig vil vi gi vår støtte til kvinnen. Vi kan ikke akseptere at slike holdninger blir spredt. Det blir for mye hat, sier Sigve Torland.

– Jeg ropte om hjelp

Kvinnen i 20-årene opplyser til NRK at hun satt på en benk i et busskur ved Rådhusplassen i Kristiansund søndag formiddag.

– Det kom en mann bort og delte ut flygeblader. Han sa han var fra «Den nordiske motstandsbevegelsen». Jeg hadde sett flygebladet tidligere på dagen fordi det var hengt opp et annet sted i byen og sa at jeg ikke ville ha den rasistiske dritten der.

Ifølge kvinnen førte dette til at mannen reagerte umiddelbart.

– Han tok tak i skuldrene mine og dytta meg, slik at jeg falt over den eldre mannen ved siden av meg. Så kalte han meg feministfitte og slo meg med flat hånd i hodet, slik at jeg falt igjen. Jeg ropte om hjelp og noen ringte politiet. De kom og tok ham ganske raskt.

Skjermdump av markering

Invitasjon på Facebook til markeringen i Kristiansund.

Kvinnen sier hun aldri hadde trodd at mannen skulle reagere slik og ønsker å være anonym fordi hun syns det var en skremmende situasjon.

– Jeg ble veldig redd. Fysisk har jeg bare noen skrubbsår, men opplevelsen var veldig skremmende.

Kjenner seg ikke igjen

Mannen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at han angrep kvinnen. Han sier til NRK at han har publisert sin versjon på nettstedet Frihetskamp.

Der forklarer han at kvinnen reagerte med sinne og forsøkte å rive flyvebladene ut av hendene hans. Han skal da ha dyttet henne tilbake, forsøkt å ta tilbake flyvebladene og gått derfra etter å ha kalt henne «ei feministisk fitte».

Politiet etterforsker saka

Politiet i Møre og Romsdal bekrefter at det er opprettet en sak og at de har hatt en person inne til avhør.

– Saka er under etterforskning og dermed er den per nå ikke sendt over til påtaleavgjørelse, opplyser Oscar Lillås i Møre og Romsdal politidistrikt.

Martin Bernsen

Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

Foto: FOTO: PST

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har blitt orientert om hendelsen siden PST følger med på «Den nordiske motstandsbevegelsen».

– Vi er kjent med saken, men jeg kan ikke si noe mer siden det er politiet i Møre og Romsdal som etterforsker saken, sier Martin Bernsen i PST.

– Satser på godt oppmøte

Ifølge Sigve Torland har mange har vist interesse for å møte opp på markeringen på lørdag.

– Mange har meldt sin ankomst, så vi satser på at vi får godt oppmøte, sier Torland.