I dag arrangerer Pål og kompisene støttekonsert for ALS

Pål Eikrem fra Ålesund er uhelbredelig syk. Han og kompisene bestemte seg for å arrangere en konsert til inntekt for forskning på sykdommen ALS.

Pål Eikrem

Sammen med vennene arrangerer ALS-syke Pål Eikrem konsert til inntekt for ALS-saken.

Foto: privat

Pål Eikrem

Sammen med vennene sine arrangerer Pål Eikrem konsert og kunstauksjon til inntekt for ALS-saken.

Foto: Per Ove Brudeli

Pål Eikrem har blitt kjent over hele landet for foredraget han har holdt for helsearbeidere og andre om det å leve med ALS.

Ålesunderen fikk den alvorlige diagnosen i 2005, som 34-åring. Før det var han en frisk og aktiv mann som spilte fotball og var med i band.

Det gikk ikke lenge før førligheten i armer og bein ble borte, og de siste fem årene er det pustemaskinen som har holdt tobarnsfaren i live.

Han snakker med øynene gjennom en datamaskin, men det er slett ikke slik at kompisene Per Ove Brudeli og Ronald Båtnes står for all planleggingen av kveldens konsert og kunstauksjon.

Les også:

Isbøtte-kampanje ga hundrevis av millioner til ALS-kampen

Vennefest

– Det startet med at vi ville arrangere en vennefest, og så fikk vi ideen om å lage en støttekonsert og samle inn penger til forskning på ALS, forteller Per Ove Brudeli.

Den første ideen om å bruke en låve var bare å glemme, for arrangementet ballet slik på seg at de trengte større lokaler. Så stor tro har de på konserten at de har lånt Color Line Stadion i Ålesund.

For alle de har spurt, både artister, kunstnere og næringslivet, har vært ubetinget positive, og Brudeli retter en stor takk på forhånd til hver eneste én.

Ved siden av bandet Melody Lane skal Robert Post og Miriam Wotton fra Idol stå på scenen, og til kunstauksjonen har de lokale kunsterne Ørnulf Opdahl, Roy Dahl og Jan Ove Ringstad donert hvert sitt verk.

Og Pål Eikrem, ja, han skal selvsagt være med, for han har hatt en finger med i spillet hele veien.

Les også:

Pål kan kun bevege ansiktet

Kjapp på mobil

Per Ove Brudeli og Ronald Båtnes

Alle har vært positive til arrangementet, forteller Per Ove Brudeli og Ronald Båtnes.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Møtene har foregått i små grupper, der Pål også har deltatt.

– Han sitter jo langt på vei og styrer planleggingen hjemme med å skrive kjappe meldinger på mobil til oss og på facebook,. Han er raskere enn meg på mobilen, selv om han bruker øynene, ler Ronald Båtnes.

Han forteller at kameraten er en svært engasjert person, trass i at sykdommen har ført til at han ikke lenger har stemme.

Foredraget sitt som han har kalt "Å bli klødd med ei fjør på feil plass" har han holdt over 30 ganger. Innholdet er humoristisk, forteller vennene, og for å kunne snakke til publikum, kommuniserer Pål via en kamerat som er med ham.

Alltid Litt Sterker

Pål Eikrem

Pål Eikrem er svært engasjert trass i sykdommen.

At ALS-syke ikke kan ha livskvalitet er feil, mener Brudeli. Han viser til Påls engasjement og ståpåkraft, og sier det er viktig at både helsepersonell og andre forstår dette.

Og nettopp det å finne meningen med livet selv om man er uhelbredelig syk, er det organisasjonen Alltid Litt Sterkere har som hovedmål.

Organisasjonen støtter også ALS-forskningen ved Karolinska Institutet i Stockholm, og det er dit alle pengene fra støttekonserten skal gå.

– Vi gir alt vi får inn til Alltid Litt Sterkere, slik at de kan videreformidle pengene til forskningen i Sverige, forteller Brudeli.

Til sist legger kameratene smilende til at konserten er en fest i Påls ånd. Det skal være gøy, dans og sang, for å hedre livet.

Flere nyheter: www.nrk.no/mr