Tre helseministere til høring

De tidligere helseministeriene Jonas Gahr Støre (Ap) og Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) må møte i åpen høring i Stortinget i samband med sjukehussaka i Møre og Romsdal.

Jonas Gahr Støre

Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre må forklare seg i Stortinget om sin rolle i sjukehusstriden i Møre og Romsdal.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite bestemt i dag. Dagens helseminister Bent Høie er også kalt inn.

I dag ble listen over dem som må møte til høring offentliggjort. I tillegg til tre ministere og tre statssekretærer, må både nåværende og tidligere styreledere og direktører i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal møte til høring.

13. januar bestemte komiteen seg for at saken skulle belyses gjennom en offentlig høring.

Høie må svare om han presset på for Molde

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie skal forklare seg 13. februar.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Tema for sykehushøringen er om Høie eller Helsedepartementet, som sykehuseier, har brutt helseforetaksloven i samband med avgjørelsen om å legge det nye sjukehuset i Møre og Romsdal til Molde.

I dag har komiteen hatt et såkalt forberedende møte før høringen i Stortinget den 13. februar. Høie har tidligere svar på to brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Saksordfører for høringen er Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

Les også: Ønsker seg de tre siste ministrene til høring

Les også: Eidsvik: Alt er ikke kommet frem

Blir en meget lang høring

Martin Kolberg

Det blir en lang høring 13. februar sier leder i komiteen, Martin Kolberg.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det blir en høring over meget mange timer, sier sier leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite Martin Kolberg.

– Vi velger å gå tilbake i tid. Helt til 2009 og i den sammenheng kaller vi inn både de tidligere helseministeriene Støre og Erichsen og statssekretærene deres, sier Kolberg.

Samtidig er hele bemanningen av direktører og styreledere i de to helseforetakene fra 2009 frem til dags dato kalt inn.

– Det er lagt opp til en brei høring fordi det er nødvendig å belyse saken. Skal vi gjøre det på en tilfredsstillende måte, må vi ta med historien. Men det viktigste blir å vurdere om loven er overholdt i samband med statsråd Høies beslutning om å plassere det nye sjukehuset i Møre og Romsdal i Molde, sier Kolberg.

Neppe noe nytt

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner tror ikke høringen byr på mye nytt, men håper folk blir opplyst.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det er en ganske enkel problemstilling som skal belyses, men her har en valgt å vide dette svært mye ut, så får vi håpe at folk bli klokere av dette. Det sier nestleder i komiteen, Michael Tetzschner fra Høyre.

Han tror at en ikke vil få mye ut av en sjukehushøring.

– Jeg mener at det som er det interessante spørsmålet her ikke kommer til å bli avklart av en politisk sammensatt komite. Dette gjelder forståelse av helseforetaksloven og det har vi andre organer til. Men vi bidra til åpen høring, sier Tetzschner