Hopp til innhold

Mener regjeringen ikke har gjort jobben sin

Opposisjonen krever at fødeavdelingen i Kristiansund får de faglige og økonomiske ressursene som trengs for å åpne igjen. Forslaget stemmes over i Stortinget 23. februar.

Tuva Moflag

Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet mener regjeringen ikke har gjort en god nok jobb for å følge opp vedtaket om åpen fødeavdeling i Kristiansund.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

På grunn av gynekologmangel sendes kvinner fra Nordmøre til Molde for å føde, selv om Stortinget har vedtatt at fødeavdelingen i Kristiansund skal holdes åpen.

Avdelingen mangler flere gynekologer, og sjukehusledelsen mener det ikke er forsvarlig å holde tilbudet åpent. Helse Møre og Romsdal har trålet hele Europa etter gynekologer, uten å lykkes.

– Regjeringen har ikke gjort jobben sin

Opposisjonen i Stortinget mener regjeringen har ansvaret. De vil nå be helseministeren instruere Helse Møre og Romsdal om å finne fagfolk, og peker på at Stortinget i fjor vedtok at fødeavdelingene både i Molde og Kristiansund skal holdes åpne frem til det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal står klart.

– Det er regjeringen sitt ansvar å følge opp vedtak. De har ikke gjort jobben sin. De har ikke prioritert fødetilbud, og spesielt ikke fødetilbudet i Kristiansund. SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet fremmer to forslag. At regjeringen følger opp vedtak nummer 574 om å sikre drift av fødeavdelingen i Kristiansund, og at regjeringen snarerst skal tilføre de faglige og økonomiske ressursene til å sikre ansvarlig drift. For SV er det viktig at det ikke skal ramme fødetilbudet i Molde, sa saksordfører Nicolas Wilkinson onsdag.

Ønsker forutsigbarhet

Han sa også at SV, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, vil fremme forslag om økt bemanning i helseforetakene for å sikre bedre fødselsomsorg og langsiktige planer for å rekruttere, beholde og utdanne flere jordmødre.

Tuva Moflag (Ap) snakket om viktigheten av god kvalitet på fødetilbudet.

– Kvinner på Nordmøre skal få et nytt fødetilbud når det nye sykehuset er klart. Inntil da har Stortinget lovet å holde begge avdelingene åpne. Her har ikke regjeringen levert, og det er ikke godt nok. Kvalitet handler også om forutsigbarhet, både for kvinnene og de ansatte, sa hun.

Forslagene blir votert over tirsdag 23. februar.

Helseminister Bent Høie (H) mener på sin side at regjeringen har gjort mye for å sikre god fødselsomsorg i hele landet.

– Helsedirektoratets rapport fra i fjor viser at Norge er et av verdens tryggeste land å føde i, men at det er en økt andel risikopasienter blant de fødende. Det stiller nye krav til kompetanse og ressurser, og jeg har fulgt dette opp med oppdrag til helseregionene og helsedirektoratet. At vi har fulgt dette opp midt i pandemien, viser at dette er prioritert.

Følg debatten: Stortinget diskuterer fødetilbudet i Norge. Det kan bli flertall for at helseministeren må instruere Helse Midt-Norge til å gjenopprette fødetilbudet i Kristiansund.

– Kan ikke overprøve

Ifølge NRKs kommentator Magnus Takvam står Bent Høie låst mellom Helse Møre og Romsdal og stortingsflertallet:

– Helseministerens handlingsrom er begrenset siden mangelen på tilgang av gynekologer ikke er endret. Samtidig er det fagsjefen på fødeavdelingen i Kristiansund, som har vurdert at fødetilbudet i Kristiansund ikke er forsvarlig. Det kan ikke helseministeren overprøve.

Magnus Takvam

NRKs kommentator Magnus Takvam sier helseministeren ikke kan overprøve fagsjefen på fødeavdelingen i Kristiansund, som stengte fødeavdelingen i Kristiansund fordi er stor mangel på gynekologer.

Foto: NRK

Kritiske til regjeringens oppfølging

I spissen for innstillinga står stortingspolitikerne Kjersti Toppe (Sp) Ingvild Kjerkol (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp).

Partiene krever fortgang i å få gjenåpnet fødeavdelingen i nordmørsbyen.

Sylvi Listhaug, FrP.

Nestleder i Frp Sylvi Listhaug krever at helseministeren instruerer helse Midt-Norge til å sørge for gynekologer så fødeavdelinga i Kristiansund kan gjenåpnes.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Når sjukehus i Røros og Finnmark har klart å få fagfolk til sine fødeavdelinger må også Helse Møre og Romsdal kunne gi så gode betingelser at de tiltrekker seg fagfolk i Kristiansund, sier Listhaug.

– Helseministeren må hjelpe helseforetakene

Takvam tror Arbeiderpartiet legger noe annet i begrepet instruere enn Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Han tror Arbeiderpartiet vil gjenta vedtaket fra i fjor om at fødeavdelingen i Kristiansund skal være åpen til det nye sjukehuset står klart til innflytting.

Sjukehuset for Nordmøre og Romsdal sett fra sør på tomta på Hjelset i Molde kommune

Fødeavdelingene skal flytte inn under samme tak i det nye akuttsjukehuset som skal bygges på Hjelset i Molde.

Foto: Helse Møre og Romsdal

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum vil legge press på regjeringen til å ta mer ansvar.

– Jeg mener at helseministeren og regjeringa ikke bare kan skyve problemene ned på helseforetaket, men sørge for fagfolk til fødeavdelingen i Kristiansund som har tatt altfor lang tid. Samtidig er jeg glad for at situasjonen har vært tryggere og bedre for fødeavdelingen i Molde. Det har ikke vært noen diskusjon om den, heldigvis, sier Vedum til NRK.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Trygve Slagsvold Vedum vil legge press på helseministeren så ikke helseforetaket blir sittende med alt ansvaret for å skaffe fagfolk til fødeavdelingene.

Foto: Terje Bendiksby

– Forsvarlig fødetilbud det viktigste

Siden 8. februar har gravide fra Nordmøre vært sendt til Molde for år føde. Fødeavdelingen har i underkant av to fødsler i døgnet. Avdelingssjef ved fødeavdelingene for Nordmøre og Romsdal, Øyvind Nytun er klar på at ledelsen nå har fått på plass et forsvarlig og godt fødetilbud i Molde.

Samtidig jobbes det med å rekruttere gynekologer til Kristiansund slik at fødeavdelingen der kan gjenåpnes.

Øyvind Nytun avdelingssjef Føde SNR

Avdelingssjef for fødeavdelingene i Molde og Kristiansund, Øyvind Nytun tok avgjørelsen om å stenge fødeavdelingen, fordi de ikke hadde nok gynekologer til å drifte på Nordmøre

Foto: Helse Møre og Romsdal

Press på partiene bak Stortingsvedtaket

Takvam tror presset og forventningene på partiene som står bak stortingsvedtaket er stort.

– For å holde åpent to steder må det være tilgang på forsvarlig drift og fagfolk nok. Ingen kan trylle fram det selv om det er et politisk flertall som sier noe annet. Den verste konsekvensen vil en del peke på er dersom fagfolkene som nå jobber der ikke klarer å stå i det trykket som skapes rundt situasjonen. Det blir opp til partene som står mot hverandre å løse det.