Hopp til innhold

Folk er engstelige - det viktigste jeg kan gjøre er å gi dem nøktern informasjon om krigen

Det verste som kan ramme Norge er et angrep på våre gassinstallasjoner. Advarselen kom fra hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen under en gasskonferanse i Molde.

Geir Hågen Karlsen, hovedlærer ved Forsvaret høgskole reiser rundt og holder foredrag

Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole reiser landet rundt og forteller hvordan krigen i Ukraina påvirker folk og land. Interessen er stor.

Foto: Roar Strøm / NRK

Siden krigen brøt ut i Ukraina har offiseren i hæren og hovedlæreren ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole reist landet rundt og holdt 160 foredrag. Noen ganger snakker han til Forsvarets kvinner og menn. Men de fleste foredrag holder han for politikere og næringslivsfolk, som trenger informasjon om hvordan de skal handle og forholde seg til Ukraina og Kina i dagens urolige verden.

Geir Hågen Karlsen holder foredrag for næringslivskunder i Sparebank1 SM i Molde

Geir Hågen Karlsen under konferansen Næringsdriv i Sparebank1 SMN på Scandic Seilet Hotell i Molde.

Foto: Roar Strøm / NRK

På sine reiser opplever Karlsen en bekymring i befolkningen.

– Jeg prøver å være så nøktern som mulig, men vi står i den mest alvorlige situasjonen vi har stått i siden 2. verdenskrig. Vi kan ikke legge skjul på det. Vi ser på forskjellige scenarioer og så må man hvert på sitt sted se hva betyr dette for meg og hvordan kan jeg best håndtere det.

Det verste som kan skje er et angrep på gassanlegg

I Molde har han to konferanser på programmet. En gasskonferanse og en konferanse til næringslivskundene i Sparebank 1 SMN.

På rundebordskonferansen er tema den geopolitiske situasjonen og viktigheten av norsk gassforsyning til Europa. I salen sitter landets utenriksminister Anniken Huitfeldt, den tyske ambassadøren Dr. Detlef Wâchter, tidligere statsminister og høyreleder Erna Solberg, Gasscos toppsjef Frode Leversund og en rekke sentrale personer innen olje og gassnæringa.

Karlsen setter et støkk i forsamlinga når han innleder med med å si at det verste som kan ramme Norge er om gassleveransene blir angrepet.

– Vi tror det er det aller verste som kan ramme Norge under denne krigen. Norsk gass er strategisk viktig for store deler av Europa.

Samtidig legger han til at han tror sannsynligheten for et anslag mot norske landanlegg eller plattformer er liten, fordi Vesten da vil reagere.

– Russerne vet godt at hvis de gjør det kommer Vesten til å svare.

Geir Hågen Karlsen ved gassrørene på Nyhamna i Aukra sammen med bl andre Gassco-sjef Frode Leversund,t, den tyske ambassadøren til Norge, Dr. Detlef Wächter utenriksminister Anniken Huitfeld

Geir Hågen Karlsen ved gassrørene på Nyhamna i Aukra sammen med delegasjon med bl andre Gassco-sjef Frode Leversund, den tyske ambassadøren til Norge Dr. Detlef Wächter og utenriksminister Anniken Huitfeldt

Foto: Kitty Eide

Tror russerne har kartlagt gassrørene

Han tror også Russland har kartlagt gassrørene på havbunnen. Norge har til sammen 9000 kilometer med rørledninger som frakter gass fra felt, landanlegg og ut av landet.

– Ja, vi har sagt i mange år fra sikkerhetstjenesten at infrastrukturen blir kartlagt. Men det er et ganske vanskelig mål å angripe, så også her tror han sannsynligheten er liten. Vi må likevel forberede oss på det og alle jobber for å hindre det.

Han tror russerne vil være veldig forsiktig med det som kan ramme folk og liv, fordi da vet de at reaksjonene blir mye mer alvorlige. Ifølge Karlsen ønsker ikke Russland og Nato en krig med hverandre og det er noe av grunnen til at vi tror det er lite sannsynlig.

Aukras ordfører Odd Jørgen Nilsen sitter med et av de viktigste landanleggene for gass langs kysten i sin kommune, som også huser 3650 innbyggere på Romsdalskysten. Nyhamna leverer en sjuendedel av Norges gasseksport ut i Europa. Fra Aukra går den undersjøiske gassrørledningen Langeled 1200 kilometer til Easington i England. Nilsen innrømmer at Karlsens uttalelse om at et angrep på et gassanlegg er det verste som kan skje her i landet traff ham.

Ordførar i Aukra, Odd Jørgen Nilssen

Aukra-ordfører Odd Jørgen Nilsen setter pris på åpenheten fra Geir Hågen Karlsen om at angrep på et gassanlegg er det verste som kan ramme Norge.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Jeg ble overrasket, men samtidig glad for at han var så tydelig. Det viser hvor viktig anlegget vi har der ute er og at det er krevende i den tida vi nå er inne i.

Dramatisk om noe sånt skulle skje

Også Gassco-sjef Frode Leversund bekrefter at et anslag mot norske gassrør, landanlegg eller plattformer ville vært dramatisk. Han skjønner godt at fokuset har blitt sterkere etter eksplosjonene av Nord Stream-rørene i Østersjøen.

– Det ville vært dramatisk om noe sånt skulle skje. Det er derfor vi trener regelmessig sammen med andre aktører for å håndtere eventuelle rørbrudd eller storulykker på anlegg. Gassco er ikke alene om dette.

Leversund er opptatt av at Norge er en sikker og pålitelig leverandør av norsk gass til europeiske land.

Det danske forsvaret har sluppet dette bildet av gasslekkasjen ved Nord Stream 2 tatt fra et F-16 fly som er stasjonert på Bornholm

De russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble sprengt i Østersjøen. Bildene har skremt mange og noen frykter det samme kan skje med norske gassrørledninger.

Foto: Det danske forsvaret

Europas mektigste gassnasjon

Etter at krigen brøt ut seilte Norge opp som Europas mektigste gassnasjon. Geir Hågen Karlsen sier det også gjør at Nato står sammen med Norge for å forsvare og sikre viktig infrastruktur.

– Nato står sammen med oss og vi er en del av verdens sterkeste politiske og militære allianse, sier Karlsen.

Sårbart og utfordrende å handle med Kina

Et par dager senere entrer Karlsen scenen på Scandic Seilet i Molde. Denne gangen er salen fylt av lokale bedriftseiere og bankfolk. Karin Nordli leder bedriftsmarkedet i Sparebank1 SMN og sier at mange av kundene allerede har opplevd svært krevende situasjoner som følge av krigen i Ukraina. Derfor er det naturlig å hente inn ekspertisen Karlsen kan bidra med.

Banksjef Karin Nordli i Sparebank1 SM

Banksjef for bedriftsmarkedet i Sparebank1 SMN, Karin Nordli inviterte Geir Hågen Karlsen for å i bedriftskundene et bedre grunnlag for å handle med land som Kina.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det er mange næringslivskunder som har vært berørt av sanksjoner. Dette er et ledd i å få et godt beslutningsgrunnlag i tida framover, sier Nordli.

Karlsen bekrefter at konflikten også rammer næringslivet og i Molde skal han blant annet snakke om handel med Kina.

– Det har en stor økonomisk oppside å handle med Kina. Men så er det også utfordringer med avhengighet og sårbarhet som vi må håndtere. Jeg skal dele det med næringslivet så de står best mulig rustet til å gjøre sine vurderinger.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL