Hopp til innhold

Stort arbeid for å få flere unge inn i den maritime næringa

Norge trenger flere med yrkesfag i fremtiden, og det jobbes nå for at flere ungdommer skal inn i den maritime næringen. 18 år gamle Elise Garte drømmer om å bli maskinoffiser.

Elise Garte

Elise Garte trives svært godt med sin hverdag som lærling. – Det er så mange grunner til å jobbe på sjøen, sier hun. Siden i fjor sommer har 18-åringen vært lærling i motormannfaget hos rederiet Solstad.

Foto: Privat

– Det er ingen dager som ser like ut. I tillegg til varierte oppgaver, så har jeg lønn under utdanning, fri-turer og et godt arbeidsmiljø der vi bor og jobber sammen, sier 18 år gamle Elise Garte fra Sykkylven.

Elise Garte

– Man har ansvaret for veldig mye, sier Elise Garte.

Foto: Privat

Hun har vært lærling i motormannfaget hos rederiet Solstad siden juli 2020, og det trengs flere som Elise.

Norge vil ha for få med yrkesfaglig bakgrunn fra videregående i årene som kommer, viser SSBs rapport om sysselsetting.

Mangel på norske fagarbeidere i maritim sektor har blitt tydeliggjort under pandemien. I januar sa flere fiskeribedrifter sa de stod uten alternativer da grensa stengte for utenlandsk arbeidskraft.

Mangler lærlinger

– Det er mangel på lærlinger. Vi skulle gjerne hatt flere, men det er ikke nok elever å ta av, sier Torunn Lied Giske, daglig leder ved Opplæringskontoret for Maritime Fag, som holder til i Ålesund. De jobber med å rekruttere lærlinger fra videregående skole til næringen.

Torunn Lied Giske

– Utfordringen er at det er for få og for små klasser på maritime fag, og dermed vanskelig å skaffe næringen de ungdommene de har behov for, sier Torunn Lied Giske.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I år har de fått bestilling på 184 nye lærlinger til sine 36 medlemsrederi.

– Medlemsbedriftene våre er jo med på dugnaden med å ta inn ungdom, men fylkeskommunene må følge etter med å starte klasser og øke inntaket, slik at etterspørselen blitt mettet.

– Har gledet meg siden 10-klasse til å jobbe

17 år gamle Rebekka Hunger er den første i sin familie som har valgt yrkesfag.

– Jeg var lei av skolen og teoretiske fag, sier Hunger. Hun er elev ved linjen akvakultur, andre året ved Ålesund videregående skole, og til sommeren skal hun bli lærling ved et oppdrettsanlegg.

Rebekka Hunger

Rebekka Hunger i Ålesund skal begynne som lærling til sommeren: ​​​​​​​ – Det gleder jeg meg veldig til.

Foto: Privat

– Helt siden 10-klasse har jeg gledet meg til å komme ut i jobb. Akvakultur er jo et veldig fremtidsrettet yrke, så det blir kjekt å være med på den reisa, sier Hunger.

– Hvordan tror du man skal få flere ungdommer til disse linjene?

– Jeg tror man bør begynne på ungdomsskolen å fortelle om akvakultur og fiske og fangst. Jeg skulle ønske rådgiverne og lærerne hadde visst litt mer om hvilke linjer man kan gå og hvordan de funker.

Å snakke med 10.-klassinger er nettopp det Opplæringskontoret for Maritime Fag nå har som plan. Et helt nytt prosjekt er i startfasen, og Marint kompetansesenter er blant samarbeidspartnerne.

– Havspeilet er et rekrutteringsprosjekt der vi vil gå inn i ungdomsskolene å fortelle om mulighetene som ligger i havet. Vi har et stort behov for å snakke med ungdom før de tar valgene sine, sier daglig leder Ole Andreas Holm.

Torunn Lied Giske og Ole Andreas Holm

Torunn Lied Giske ved Opplæringskontoret for Maritime Fag og Ole Andreas Holm i Marint kompetansesenter. Sammen med OK Tekniske fag, Sunnmøre og Maritimt Forum Nordvest er de i startgropen med prosjektet Havspeilet som skal få ungdomsskoleelever til å velge maritime fag.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Vil bli maskinoffiser

– Vi ser at vi trenger flere maskinister og motormannlærlinger, så det er en oppfordring til ungdom der ute. Det er et generasjonsskifte og mange arbeidsplasser fremover som kan bli ledige, sier Torunn Lied Giske.

Bilde fra båten der Emilie Garte er lærling.

I dag er Emilie Garte lærling på fartøyet Normand Falnes.

Foto: Privat

Dette er veien Elise Garte har valgt å gå. Når hun har fått fagbrevet, vil hun utdanne seg til å bli maskinoffiser.

– Noen kompiser fortalte meg om det å jobbe på sjøen, og så syns jeg det hørtes veldig interessant ut. Nesten alle vennene mine har valgt yrkesfag og er ute i jobb.

Adjunkt for flere yrkesfaglinjer ved Lier videregående skole i Viken, Marie Veblungsnes Nybakk, har skrevet kronikk om at Norge ikke bare har behov for akademikere. Hun mener mangel på fagfolk kan få katastrofale følger for norsk næringsliv og fremtiden.

– Det er flere dårlige myter om yrkesfag, men vi trenger folk med fagbrev. Hvem skal reparere huset ditt hvis vi ikke har rørleggere og snekkere?

Nybakk oppfordrer fylkeskommunene til å skaffe lærlingplasser til framtidige fagfolk.

Les også: Regjeringen vil kun ha fire fellesfag på videregående

Vil gjenreise den norske fagarbeideren

Nylig vedtok Møre og Romsdal fylkeskommune prosjektet «Den norske fagarbeideren», som stortingskandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti, Per Vidar Kjølmoen, har tatt initiativ til.

Per Vidar Kjølmoen (Ap), fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal.

– Deler av maritim sektor baserer seg i for stor grad på innleie av utenlandsk arbeidskraft, sier Per Vidar Kjølmoen stortingskandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Foto: Arbeiderpartiet

– Andelen inneleie har blitt høyere og høyere og nå må andelen norske faste ansatte opp. Det er på tide å ta noen grep, og vi vil ha et bredt samarbeid med næringslivet.

– Hva tror du er årsaken til bruken av utenlandsk arbeidskraft?

– Spør man næringen sier de mangel på norske fagarbeidere, og vi får ta de på ordet. Men jeg tror også det er mer sammensatt, og dessverre i noen tilfeller er det fordi det er billigere å bruke utenlandsk arbeidskraft.

Elise Garte ombord i båten.

Elise Garte er lærling frem til neste sommer og håper etter hvert på å bli maskinoffiser.

Foto: Privat

Elise Garte i Sykkylven tror utplassering er en viktig del for å få flere ungdommer til å velge yrkesfag og maritim næring.

– Det å få prøve seg før man begynner i jobben er veldig viktig.