Hopp til innhold

Størst på glutenfritt

Brisk bakeri i Ålesund har fått innpass hos de største dagligvarebutikkene med sine glutenfrie produkter. Større utvalg gjør hverdagen lettere for folk som er avhengig av glutenfri kost.

Video Bakeri i Ålesund størst på glutenfritt

Glutenfrie brød bakt på Brisk kompetansesenter er å finne i dagligvarebutikker i hele Norge.

Tilbudet av glutenfri mat i dagligvarebutikkene har ikke vært mye å skryte av. Lite utvalg har tvunget folk som er avhengig av glutenfri kost til spesialforretninger for å få tak i dagligdagse varer som brød og mel.

Større tilbud

I løpet av de siste årene har det dukket opp flere glutenfrie produkter i hyllene i dagligvarebutikkene. Det har gjort hverdagen for Anna-Martha Sæter og sønnen Vegard lettere.

– Nå får du det du vil ha av glutenfritt i nesten alle butikker, sier Sæter.

– Letter å lage mat

De har begge cøliaki, en kronisk betennelsessykdom som gjør at tarmen reagerer på gluten. For å holde seg friske, må de holde seg unna gluten som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.

– Før var det lite å få tak i og produktene hadde dårlig kvalitet. Det har blitt mye lettere å lage mat til cøliakere, sier Sæter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anna-Martha Sæter

Anna-Martha Sæter er pedagogisk leder i Ebbegarden barnehage i Ålesund. Flere glutenfrie produkter i dagligvareforretningene gjør det lettere å gi samme tilbud til barna som er avhengig av glutenfri kost. – Når vi baker og lager varm mat her på barnehagen, lager vi også et glutenfritt alternativ, sier Sæter.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

– Hardt arbeid

Åge Opsahl

Åge Opsahl leder bakeriet ved Brisk kompetansesenter som er landets største leverandør av glutenfrie produkter.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Det kan bakeriet ved Brisk kompetansesenter i Ålesund ta deler av æren for. Bakeriet leverer glutenfritt brød til REMA 1000 og Ultra-butikkene over hele landet. Ulike bakeriprodukter fra Brisk er å få kjøpt forskjellige steder i landet.

– Det er langvarig og hardt arbeid som gjør at vi har fått innpass hos de fleste store dagligvarekjedene. Vi har også landsomfattende distribusjon til storhusholdning, sier Opsahl.

Omsetningen øker

Brisk har blitt landets største leverandør av glutenfrie produkter. Det gir travle dager hos Brisk kompetansesenter og omsetningen øker kraftig.

– Vi regner med å gå fra en omsetning på tre millioner i fjor til en budsjettert omsetning på 8,5 millioner i 2012, sier Åge Opsahl, markedssjef ved Brisk kompetansesenter.

Det glutenfrie sortimentet fra Brisk

Brød, rundstykker, kaker, pizzabunner, kjeks og knekkebrød er nå å finne i frysedisken i mange forretninger.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK