Tilbudet av glutenfri mat i dagligvarebutikkene har ikke vært mye å skryte av. Lite utvalg har tvunget folk som er avhengig av glutenfri kost til spesialforretninger for å få tak i dagligdagse varer som brød og mel.
Større tilbud
I løpet av de siste årene har det dukket opp flere glutenfrie produkter i hyllene i dagligvarebutikkene. Det har gjort hverdagen for Anna-Martha Sæter og sønnen Vegard lettere.
– Nå får du det du vil ha av glutenfritt i nesten alle butikker, sier Sæter.
– Letter å lage mat
De har begge cøliaki, en kronisk betennelsessykdom som gjør at tarmen reagerer på gluten. For å holde seg friske, må de holde seg unna gluten som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.
– Før var det lite å få tak i og produktene hadde dårlig kvalitet. Det har blitt mye lettere å lage mat til cøliakere, sier Sæter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hardt arbeid
Det kan bakeriet ved Brisk kompetansesenter i Ålesund ta deler av æren for. Bakeriet leverer glutenfritt brød til REMA 1000 og Ultra-butikkene over hele landet. Ulike bakeriprodukter fra Brisk er å få kjøpt forskjellige steder i landet.
– Det er langvarig og hardt arbeid som gjør at vi har fått innpass hos de fleste store dagligvarekjedene. Vi har også landsomfattende distribusjon til storhusholdning, sier Opsahl.
Omsetningen øker
Brisk har blitt landets største leverandør av glutenfrie produkter. Det gir travle dager hos Brisk kompetansesenter og omsetningen øker kraftig.
– Vi regner med å gå fra en omsetning på tre millioner i fjor til en budsjettert omsetning på 8,5 millioner i 2012, sier Åge Opsahl, markedssjef ved Brisk kompetansesenter.