Store nedbørsmengder skaper problemer

Store nedbørsmengder skaper problemer for trafikanter og utbedringsarbeid i Møre og Romsdal. Mindre ras stenger veier, og store vannmasser stopper arbeidet med å reparere skadene.

Store nedbørsmengder i Todal

Store nedbørsmengder har stoppet fjellrensinga i Todal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

En av dem som har fått oppleve naturkreftene på nært hold er Magnar Bondevik, som midt under partilederdebatten hørte et brak rett utenfor huset ved Fylkesveg 362 i Aure kommune. Bare fire meter fra husveggen hadde et mindre jord- og steinras tatt med seg deler av rododendronhagen.

Steng veg i Eidsdal

Deler av fylkesveien i Eidsdal er stengt.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

– Vi hørte plutselig et forferdelig bulder utenfor huset. Jeg trodde først det var tordenvær, men det buldret lenge, og da skjønte vi hva som sto på. Det viste seg at det var foten på en morenerygg som hadde glidd ut og tatt med seg masse skog, sier Bondevik.

Dårlig informasjon

Den siste beskjeden fra Statens vegvesen var at geolog tidligst kunne vært på stedet onsdag, men at beboerne i området måtte belage seg på å vente til torsdag.

– Det er litt dårlig, for vi føler oss litt utrygg her. Selv om huset står på berggrunn er det bratt terreng på baksida av huset, og hvis noe løsner på der kan det være farlig, sier Bondevik.

Han forteller at han og kona vurderte å flytte ut av huset da raset gikk i går kveld.

– Vi sov ikke så godt. Kona var oppe hele natta, og jeg våknet tidlig. Det er ikke en kjekk situasjon å være i.

Ras Eidsdal

Små ras skaper store problemer i Møre og Romsdal.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Stor omvei

De store vannmassene skaper problemer flere plasser i fylket. Raset i Aure gikk ikke over vegen, men situasjonen var såpass usikker at Statens vegvesen så seg nødt til å stenge strekningen mellom Mjosundbrua og Mjosundet.

– Den er stengt inntil videre, bekrefter Ivar Hol i Statens vegvesen.

Den stengte veien fører nå til at avstanden til jobb blir betraktelig lenger for Bondevik. Han ønsker en snarlig avklaring av situasjonen.

– Det er ingen synlige skader på veien, men det kan være problemer under overflaten. I stedet for å kjøre to kilometer må jeg nå reise fire mil for å komme meg på jobb, så jeg håper det blir fortgang i arbeidet.

Hindrer utbedring

Også i Eidsdal har et ras gått på Fylkesveg 63. Der er deler av kjørebanen sperret inntil videre.

I Todal har utbedringsarbeidet etter raset som isolerte bygda blitt stanset midlertidig på grunn av store mengder vann. Fjellrensingen blir tidligst satt startet igjen onsdag.

– Vi vurderer situasjonene fortløpende, og arbeidet settes i gang så snart det er mulig, sier Hol.

Jord og steinras Eidsdal

Mindre ras skaper problemer flere steder i fylket.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Flere nyheter fra Møre og Romsdal