Store vannmengder i Driva

Store nedbørsmengder har ført til at elva Driva nå er ti ganger større enn normalt.

Flom i Driva

Flere hus på Gjøra i Sunndal har nå fått vannskader.

Foto: Leif Kåre Gustavsen

Siste nytt:

Klokken 19.00 fikk NRK opplyst av ordfører i Sunndal, Ståle Refstie at elva Driva er på vei ned. Ved Gjøra har vannmengden gått ned med 30 centimeter. Han håper at det vil føre til at vannmengden snart også vil gå ned lengre ned i elva.

Ti ganger større enn normalt

Flommen har ført til at det har gått hardt for seg i Sunndal i dag. På grunn av de store vannmassene har lokale veier og bru på Grua blitt stengt. Også hus står under vann. Det er den største flommen siden 2003.

– Vannføringen i Driva er ti ganger større enn normalt. På det meste har det vært 1000 kubikkmeter i sekundet. Vannet har også stor fart, noe som fører til at det graver en del. Så langt ser det ut som vi slipper unna med skrekken. Både politi og brannvesen er i beredskap, og vi kommer til å følge nøye med utover kvelden, sier ordfører i Sunndal Ståle Refstie.

De som får problemer med vannmassene og trenger hjelp i Sunndalsområdet kan ringe telefonnummer: 716 72 551

Følger utviklingen

Også Statens Vegvesen følger utviklingen i Driva.

Vi følger med hele tiden, og vi tror det skal gå greit slik som værutsikten er framover. Nå skal nedbøren gi seg litt, og da tror vi Driva går ned litt, sier seksjonssjef i Statens Vegvesen Ivar Hol.

- Vi har friskt i minnet det som skjedde i Romsdalen i går kveld, da det gikk et stort ras i Rauma. Da var vi redde for at det ville demme seg opp. Det kom trær, røtter og alt slags trollskap ned gjennom elvene. Da kunne det fort ha skjedd noe med de store vannmengdene. Vi har hatt ekstrastyrker i Romsdalen i hele natt, men det ser ut til at det gikk bra, fortsetter Hol.

Rauma

Også i Rauma er det stor vannføring.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

- Dersom elvene flommer over kan vi ikke gjøre så veldig mye annet enn å stenge veiene slik at trafikkantene ikke forviller seg ut der de ikke bør være. Så vi følger med og stenger når vi må, men vi prøver å holde veiene åpne lengst mulig.

Står på halv tolv

Myren Camping i Sunndal har fått merke godt at Driva flommer over.

– Vi har sju hytter som står på halv tolv. Det er store skader på verandaer og møbler. Også kiosken har fått ødeleggelser på grunn av flommen. Det er helt forferdelig, sier Halldis Myren Torve. Bestyrer ved Myren Camping.

– Det er ingenting vi kan gjøre, for vi kan jo ikke være på campingen nå, sier hun.

50-års flom


NVE varsler en såkalt 50-års flom. Det er en flom som inntreffer hvert 50. år.

– Det vil si at hvis man bor på en plass i hundre år, så får man kun oppleve en sånn type flom to ganger. Sterk varme, sterk snøsmelting og ikke minst mye nedbør er en kominasjon som ikke skjer hvert år. Det er da med andre ord en storflom, sier Bakke Stranden.

Les også:

Den store mengden med nedbør og snøsmeltingen i fjellet som har vært i de siste dagene har ført til en økt vannføring i vassdragene i fylket.

– Det er ventet en ytterligere økning de nærmeste dagene, da det skal bli mer nedbør og mer snøsmelting, sier hydrolog i NVE, Heidi Bakke Stranden.

Se video fra ras i Romsdalen:

Video Ras i Romsdalen