Sivilforsvaret satt inn i brannslokking på Valderøya

Mannskap fra sivilforsvaret ble natt til fredag satt inn i slokkingen av en større brann ¨på Valderøya utenfor Ålesund. Brannen har blusset opp igjen i løpet av natta, men skal nå være under kontroll. Totalt har det vært ca 30 branner i Møre og Romsdal nyttårsnatta. Se video!

Det har oppstått en stor brann på Valderøyfjellet. VIDEO: Arild Pettersen.

Større brann på Valderøyfjellet

BRANN: Politet har bedt folk om å holde seg inne etter at det brøt ut en større brann på Valderøyfjellet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen/NRK

SISTE OPPDATERING: –Det har vært utfordrende med vinden som har ført til at brannen blusset opp igjen ved 04-tiden, sier operasjonsleder Per Åge Ferstad ved Sunnmøre politidistrikt.

Han sier mannskapene nå har kontroll over brannen, og at det ikke er fare for bebyggelse.

– Sivilforsvaret, brannvesenet og politiet er på stedet. Vi har vurdert å evakuere flere beboere i løpet av natten, men det er ikke aktuelt nå, sier han til NRK.

Evakuerte får ikke flytte hjem i natt

Det var like over midnatt at det tok det fyr i vegetasjonen på fjellet. Brannen startet i fjellet på sørsiden av øya, men spredte seg raskt over et større område og ned mot bebyggelsen i området Skaret/Måsemyrane, der 21 beboere er evakuert.

Klokka 0100 kunne beboere melde om at de var blitt bedt om å holde seg innendørs med dører og vinduer lukket.

Blusset opp igjen med vinden

Brannvesenet hadde vansker med å komme til vegetasjonsbrannen, men kunne klokka 0300 melde at de hadde kontroll. Det var før vinden snudde.

– Vi har nå begynt å få kontroll på brannen på Valderøya, og for øyeblikket vurderer vi ikke å evakuere flere. Det er ikke lenger fare for at brannen skal spre seg i retning boligfeltene med mindre det begynner å blåse mye i løpet av natten, sa brannmester Aage Henriksen til NRK.

Evakuerte etter brann på valderøyfjellet

EVAKUERING: Flere har måttet evakuere på Valderøya etter brann på fjellet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen/NRK

Brannen startet på sørsiden og har beveget seg mot området ved Måsemyrane og Skaret.

Evakuerer beboere – får ikke flytte hjem

Rundt klokken 01.00 besluttet politiet å evakuere boligområder i nærheten av brannen.

– For en halvtime siden kom politiet på døra og sa at vi måtte evakuere. Nå står vi på Spar og vi er rundt 50 mennesker her, forteller Kåre Ervik, som bor i en boligblokk ikke langt fra brannen.

Han vet ikke hvor lenge de må bli ute av huset.

– Vi har ikke hørt noe enda, men må bare stole på politiet, sier Ervik.

Brannmannskaper på Valderøya

BRANN: Brannmannskapene er på plass på Valderøya.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen/NRK

21 beboere i de tre blokkene som ligger nærmest brannen får ikke flytte hjem natt til fredagd. De evakuerte ble samlet på skolen der de fikk tilbud om alternativ overnatting. .

Venter på luftstyrker

Brannen spredte seg raskt og det ble i løpet av natten tatt kontakt med luftstyrker med tanke på slokking fra luften. Terrenget der det har brent ligger ulendt til for slokkemannskapene, og håpet er at slokking fra luften vil hjelpe.

Det skjer imidlertid ikke med det første.

– Vi har nå fått beskjed om at vi ikke får assistanse fra luften før det blir dagslys, sier operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt, Per Åge Ferstad.

Større brann i Ulstein – truet bygninger

Også flere andre steder i fylket er det branner i vegetasjon. Brannvesenet opplyser også om branner i blant annet Herøy, Vestnes og på Vigra. Totalt skal det være flere titalls branner rundt omkring i fylket.

– Vi har stort sett en brann i hver kommune, melder 110-sentralen.

I Ulstein har det brutt ut en større gressbrann og frivillige skal ha blitt utkommandert for å bidra til å slukke brannen. Det skal være to nødbluss som utløste brannen. De landet like ved en helt ny enebolig.

Flere andre hus skal også ha vært truet av flammene som oppstod.

Se video fra brannen:

Det brenner i gresset i nærheten av Ulstein.

En gressbrann i Ulstein hvor frivillige hjelper til. Video: Bente Anita Pilskog