NRK Meny
Normal

Stor militær øvelse starter søndag

Fra søndag og kommende uke blir det omfattende militær aktivitet i Nordmøre og Romsdal når HV 11 gjennomfører "Øvelse Mørejarl".

Menn i Heimevernet på øvelse langs vei

Nærmere 1500 menn og kvinner får militær trening fra og med søndag.

Foto: Richard Brevik

Nærmere 1500 menn og kvinner skal ha militær trening og det blir omfattende trafikk, særlig på vegene mellom Åndalsnes, Sunndal og Kristiansund, sier stabssjef Ivar Hatlelid.

– Det blir militær aktivitet slik en er vant til å se Heimevernet egentlig der vi har våpen, rødplast og raketter og slik ting. Men jeg vil presisere at vi i Forsvaret ikke bruker røde lysraketter for ikke å bli forvekslet med nødraketter som brukes når folk er i havsnød og likende, sier Ivar Hatlelid.

Økt spenning

"Øvelse Mørejarl" er langt mer omfattende enn de vanlige og mer lokale øvelsene til Heimevernet. Det skal trenes sammen med andre sivile enheter som politi, helse, brann og vegvesenet.

Dette skjer i en tid med økt spenning rundt oss og med fokus på vår militære beredskap. Derfor er det ekstra viktig med slik militær trening, sier stabsjefen.

– Må holde trykket oppe

– Det er viktig at vi holder trykket oppe. Det er nå engang slik at vi har et forsvar, og skal det forsvaret ha livets rett så må det være et relevant forsvar. Da må det trenes, da må det øves, da må det evalueres, sier stabssjef Ivar Hatlelid.