Hopp til innhold

Har brukt millioner på nyrenovert restaurant – men får ikke åpne

Koronapandemien har gjort kokkemangelen i Norge enda større enn før. Ivar Breivik har en helt nyoppusset restaurant, men mangler folk til å drive den.

Ivar Breivik står i den nyoppussa restauranten som han ikke får åpnet.

På disken står eskene med vinglass fortsatt uåpnet. For restauranten er ikke tatt i bruk selv om den sto ferdig oppusset i mai i fjor.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Siden mai i fjor har Ivar Breivik hatt en ny restaurant klar i Ålesund sentrum. Men selv om malerkostene for lengst er lagt vekk, så er ikke restauranten i nærheten av å servere mat.

For restauranten mangler kokker.

– Det er veldig frustrerende, sier Breivik.

Han har brukt 2,2 millioner kroner på å pusse opp. Han regner også med at det har røket godt over en million til på leie og utgifter til det tomme lokalet.

Ivar Breivik, eier av XL- gruppen i Ålesund

Ivar Breivik tror det vil være kokkemangel lenge.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Kokkemangelen har økt under pandemien

Tall fra NAV viser at antall ledige kokkestillinger har økt siden før koronapandemien. I 2019 hadde NAV 5.700 ledige stillinger i databasen, mens i fjor hadde tallet økt til 8.800 ledige stillinger.

Breivik har sett flukten fra bransjen på nært hold.

Tidligere kokker har begynt i helt andre jobber fordi de så usikkerheten og måten denne næringa ble behandlet på under covid, mener Breivik.

Vil ha flere i jobb innenfor reiselivet

Breivik driver XL gruppen som har mange serveringssteder i Ålesund. Han frykter det vil være kokkemangel lenge.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold, mener det blir viktig å få de unge til å velge yrker innen reiseliv fremover for å demme opp for mangelen på arbeidskraft.

– Vi må fortelle de unge hvor gode og trygge arbeidsplasser det kommer til å være i reiselivet fremover. Det blir mange nye og artige arbeidsplasser midt i pulserende byer og attraktive distriktsdestinasjoner, sier Krohn Devold.

Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

I tillegg mener hun det er viktig å få omskolert voksne som er blitt ledige i andre bransjer, samtidig som utenlandsk arbeidskraft må komme tilbake.

– Vi er som høykostland avhengige av at det er utlendinger som er villige til å komme og jobbe hos oss. Da må vi få frem at det er trygge langsiktige arbeidsplasser. og at man kanskje kan bli en ny norsk innbygger, mener hun.

Valgte kokkeutdanning på grunn av etterspørsel

Glenn Frostad (24) går andreåret på kokkelinja ved Borgund videregående skole. Han la vekt på den store etterspørselen da han gjorde karrierevalget sitt.

Glenn Frostad

Glenn Frostad mener kokkelinja garanterer jobb i fremtiden. Drømmejobben er å få være kokk på plattform.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

– Det er artig å lage mat, og de trenger kokker, så hvorfor ikke, smiler Frostad.

Lærerne ved den videregående skolen merker også at elevene er veldig attraktive.

– Vi har stor pågang fra bedrifter som vil ha lærlinger, jeg får telefoner og e-post om det daglig. Dessverre er det flere læreplasser enn kokker, sier faglærer Elisabeth Sperre.

Lærer Elisabeth Sperre på Borgund videregående skole i Ålesund.

Elisabeth Sperre er faglærer på Restaurant og matfag ved Borgund videregående skole i Ålesund.

Foto: Per Ivar Kvalsvik / NRK

Gir ikke opp

I Ålesund sentrum skuer Ivar Breivik ut over de nyoppussede lokalene som har stått brakk siden mai. Han er ikke innstilt på å gi opp og tror restauranten blir åpnet til slutt.

– Jeg har en vinnerskalle, så jeg har ikke lyst til å bare legge inn årene her, sier Breivik.

Ivar Breivik

Ivar Breivik er frustrert over at de ikke har funnet kjøkkensjef til den nye restauranten.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK