Siden mai i fjor har Ivar Breivik hatt en ny restaurant klar i Ålesund sentrum. Men selv om malerkostene for lengst er lagt vekk, så er ikke restauranten i nærheten av å servere mat.
For restauranten mangler kokker.
– Det er veldig frustrerende, sier Breivik.
Han har brukt 2,2 millioner kroner på å pusse opp. Han regner også med at det har røket godt over en million til på leie og utgifter til det tomme lokalet.
Kokkemangelen har økt under pandemien
Tall fra NAV viser at antall ledige kokkestillinger har økt siden før koronapandemien. I 2019 hadde NAV 5.700 ledige stillinger i databasen, mens i fjor hadde tallet økt til 8.800 ledige stillinger.
Breivik har sett flukten fra bransjen på nært hold.
– Tidligere kokker har begynt i helt andre jobber fordi de så usikkerheten og måten denne næringa ble behandlet på under covid, mener Breivik.
- Les også:
Vil ha flere i jobb innenfor reiselivet
Breivik driver XL gruppen som har mange serveringssteder i Ålesund. Han frykter det vil være kokkemangel lenge.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold, mener det blir viktig å få de unge til å velge yrker innen reiseliv fremover for å demme opp for mangelen på arbeidskraft.
– Vi må fortelle de unge hvor gode og trygge arbeidsplasser det kommer til å være i reiselivet fremover. Det blir mange nye og artige arbeidsplasser midt i pulserende byer og attraktive distriktsdestinasjoner, sier Krohn Devold.
I tillegg mener hun det er viktig å få omskolert voksne som er blitt ledige i andre bransjer, samtidig som utenlandsk arbeidskraft må komme tilbake.
– Vi er som høykostland avhengige av at det er utlendinger som er villige til å komme og jobbe hos oss. Da må vi få frem at det er trygge langsiktige arbeidsplasser. og at man kanskje kan bli en ny norsk innbygger, mener hun.
Valgte kokkeutdanning på grunn av etterspørsel
Glenn Frostad (24) går andreåret på kokkelinja ved Borgund videregående skole. Han la vekt på den store etterspørselen da han gjorde karrierevalget sitt.
– Det er artig å lage mat, og de trenger kokker, så hvorfor ikke, smiler Frostad.
Lærerne ved den videregående skolen merker også at elevene er veldig attraktive.
– Vi har stor pågang fra bedrifter som vil ha lærlinger, jeg får telefoner og e-post om det daglig. Dessverre er det flere læreplasser enn kokker, sier faglærer Elisabeth Sperre.
Gir ikke opp
I Ålesund sentrum skuer Ivar Breivik ut over de nyoppussede lokalene som har stått brakk siden mai. Han er ikke innstilt på å gi opp og tror restauranten blir åpnet til slutt.
– Jeg har en vinnerskalle, så jeg har ikke lyst til å bare legge inn årene her, sier Breivik.