NRK Meny
Normal

– Trenger flere studieplasser i petroleumslogistikk

– Det er flott at det er så mange søkere til petroleumslogistikk i Kristiansund. Men det burde vært langt flere studieplasser, mener Energiregion Møre.

Bengt Endreseth

Bengt Endreseth, leder av Energiregion Møre, mener man bør utdanne flere innenfor petroleumslogistikk.

Foto: Per Vidar Kjølmoen/Møre og Romsdal fylkeskommune

- Det er helt klart at det er behov for flere studieplasser i petroleumslogistikk ved Høgskolesenteret i Kristiansund, sier leder av Energiregion Møre i Møre og Romsdal fylkeskommune, Bengt Endreseth.

Endreseth synes det er flott at interessen for faget er så stor.

– Jeg syns det er veldig bra at det er mange søkere til studiet for det er et stort behov for fagfolk innenfopr det feltet. Og det viser samtidig at det er en stor interesse for feltet. Og det er vi veldig glad for, sier Endreseth.

–Parakdoks at det ikke er flere studieplasser

183 personer søkte om de 70 studieplassene høgskolen tilbyr. Endreseth synes det er paradoksalt at det ikke er flere studieplasser tilgjengelig.

– Vi har behov for å rekruttere flere dyktige folk i regionen innenfor dette feltet. Så søker studenter seg til linjen, og så har vi ikke plass til dem, sukker Endreseth.

Behovet er stort i dag. Behovet vil trolig være enda større i fremtiden. Under Jazzgass tirsdag tegnet økonomiprofessor Arild Hervik et fremtidsbilde preget av optimisme og sterk vekst når det gjelder petroleumsrelatert virksomhet i Møre og Romsdal.

– Det skal bores, det skal utvikles subsea-løsninger, det skal investers og driften av stadig flere felt gjør at aktivitetsnivået, målt i økonomi, vokser svært mye. Og det skaper ringvirkninger, sa Hervik.

Professor Arild Hervik

Professor i økonomi, Arild Hervik, spår en lys fremtid for olje- og gassindustrien i fylket.

Foto: Gunnar Sandvik

Rekruttering er nøkkelen

Utdanning og rekruttering blir derfor en nøkkel. Innenfor flere fagområder. Dette er en utfordring som må løses, mener Energiregion Møre

– Det er avgjørende. Det er to måter å få rekruttert folk til næringen. Enten må man importere folk fra utlandet, eller så må vi utdanne flere folk i regionen, sier Endreseth.

Han mener at det vil være et stort behov for fagfolk fremover, og tror man sikkert både må importere kompetanse samtidig som man utdanner flere lokalt.