Sporet opp gjerningsmannen med mobilen

Hans Christian Brændeland fra Kristiansund ble frastjålet verdifullt utstyr. Da han ikke fikk hjelp av politiet tok han saken i egne hender.

Hans Christian Brændeland fra Kristiansund

Da Hans Christian Brændeland ble frastjålet verdifullt utstyr, fikk tak i gjerningsmannen ved hjelp av sporingstjenesten Find My Iphone.

Foto: Anne Mari Flatseth / NRK

– Jeg skulle veldig gjerne hatt med politiet, hvis de hadde vært med så kunne de gjort en pågripelse, forteller Brændeland.

Lørdag ble han frastjålet kamerautstyr og mobiltelefonen fra bilen. Brændeland klarte deretter å spore opp gjerningsmannen, men fikk et litt uventet svar da han kontaktet politiet.

– Jeg ringte politiet gav de en kartbeskrivelse. Jeg tenkte at de sikkert kjente folk i området og kunne se på saken, men det hadde de ikke tid til å prioritere, sier han.

Intens situasjon

Brændeland dro selv til gjerningsmannens nabolag og hørte litt rundt før, han bestemte seg for å banke på døren.

– Da jeg kommer inn ser jeg mye av mine ting som står i stuen, sier han.

Selv om det ikke ble noen fysisk konfrontasjon, forteller Brændeland at adrenalinet slo inn ganske kjapt.

– Jeg fyrte meg litt opp og spurte blant annet hva som var i bagen. Når de ikke kunne gjøre rede for det så forklarte jeg i detalj hva den inneholdt.

Han forklarer videre hvordan han åpnet bagen, før han ba de legge frem alt som hadde forsvunnet i løpet av natten.

– De ble ganske samarbeidsvillige når jeg gikk såpas hardt ut som jeg gjorde, sier han.

Unødvendig å måtte gjøre det selv

Brændeland jobber blant annet med å reparere telefoner, og følte derfor at det ble en veldig spesiell situasjon.

– Det var andre sine eiendeler som var stjålet, så jeg følte at dette var noe jeg var nødt til å få tak i så fort som mulig, sier han.

Han synes det var skuffende at politiet ikke kunne stille opp.

– Jeg gav de løsningen og synes de kunne ha vært med meg for å hente tingene mine. Hvis ikke jeg var der akkurat da så hadde alt vært borte på en halvtimes tid, sier han.

Nå er alt utstyr på plass og Brændeland har fått anmeldt saken, men selv om det endte godt vil han fraråde andre å gjøre det samme.

– Jeg vil ikke anbefale andre å banke på døren til gjerningsmannen. Du vet aldri hva slags folk du møter på og det skal være helt unødvendig at jeg måtte gjøre alt dette selv, sier han.

Beklager

Leder for operasjonssentralen i Kristiansund, Thorry Aakenes, beklager at situasjonen i helgen ble slik.

– Politiet skulle ha vært der, men dessverre så er det av og til slik at vi ikke kan ta alle oppdrag der og da. Enkelte må legges på vent i konkurranse med andre oppdrag som er viktigere. Slik var det i dette tilfelle her, sier han.

Aakenes ønsker ikke at flere tar sakene i egne hender på den måten, men forteller at det langt ifra var en ulovlig handling.

– Det må bare ikke bli slik at publikum oppfatter det som at det ikke er vits å ringe politiet.Vi kommer selvfølgelig umiddelbart dersom vi har tid og kapasitet til det, sier han.