NRK Meny
Normal

Stjernekokk skal inspirere unge kokker

Kristiansund videregående skole har besøk av mesterkokk Bent Stiansen. – Det er viktig å inspirere unge til å bli servitører og kokker. Vi trenger de absolutt i fremtiden.

Bent Stiansen

Bent Stiansen, som var den første nordmannen som vant kokkemesterskapet Bocuse d'Or i Lyon. Nå er han i Kristiansund for å dele sine erfaringer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kristiansund videregående skole hadde i går og har i dag besøk av mesterkokk Bent Stiansen, som var den første nordmannen som vant kokkemesterskapet Bocuse d'Or i Lyon. Det var i 1993 og da ble han assistert av Arne Roksvåg fra Kristiansund, som driver Bryggekanten.

Siden den gang har fire andre nordmenn vunnet den prestisjetunge konkurransen, men det snakkes fortsatt om Bent Stiansen.

– Å være førstemann som vinner, er alltid det gjeveste. Nå har Norge vunnet fem ganger og det er helt unik, sier Stiansen.

Lokale råvarer

FRANCE WORLD BOCUSE D'OR

Bent Stiansen sammen med den franske kokken Paul Bocuse, like før han vant kokkemesterskapet Bocuse d'Or i Lyon i 1993.

Foto: LAURENT REBOURS / Ap

Stiansen er nå kokk ved Statholdergården i Oslo som har Michelin-stjerne og skal i dag ha ulike matoppgaver og foredrag for restaurant- og matfag vg 1 i Kristiansund.

– Jeg har vært heldig å ha en fantastisk karriere. Jeg sitter på mye kunnskap, selv om jeg føler at jeg kan mindre i dag enn for 22 år siden. Men det er viktig å formidle dette og inspirere unge til å bli servitører og kokker. Vi trenger de absolutt i fremtiden og jeg misjonerer for at dette er verdens flotteste yrke.

Det er Kristiansund videregående skole som har bedt Bent Stiansen om å komme for å snakke med elevene.

– Jeg forteller ungdommen mye om stolthet og kjærlighet til lokale råvarer, slik som gulrøtter fra Smøla og tingvollost, sier han.

Se oppskrifter fra Bent Stiansen her

Sliter med rekrutteringen

Behovet for rekruttering av kokker er stort og tall fra 2013 viser det mangler hele 1000 kokker i Norge, ifølge NHO Reiseliv.

– Vi vet at vi kommer til å kjøpe mer og mer mat laget av profesjonelle mennesker. Både takeaway, mat på restaurant og fra matbutikker. Vi har det mer travelt og har penger til å kjøpe produsert mat, og det kommer ikke til å gå tilbake. Derfor trenger vi fagfolk.