Hopp til innhold

Vil inspirere folk til å komme seg ut også på vinteren

Stikk UT! Ski skal få flere folk ut på tur hele året. For andre gang arrangerer Friluftsrådet for Nordmøre og Romsdal turkassetrimmen også om vinteren.

Familie på skitur

Stikk UT Ski arrangeres i Gjemnes, Halsa, Kristiansund, Lesja, Molde, Fræna, Nesset, Rauma, Sunndal, Surnadal og Tingvoll.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Stikk UT har vært en stor suksess i flere år. Mer enn fire hundre tusen turer har denne våren og sommeren blitt registrert gjennom den populære trimmen. Fordi det har vært så stor suksess prøvde Friluftsrådet for Nordmøre og Romsdal i fjor for første gang å lage en vinterversjon. Og dette tilbudet blir nå utvidet forteller Marte Melbø i Friluftsrådet for Nordmøre og Romsdal.

Marte Melbø

Marte Melbø håper Stikk UT vil bidra til å lokke enda flere ut i skiløypene i vinter.

Foto: Privat

– Vi ser at i den mørkere tiden er folk mest inaktive, Så vi lurte på hva vi skal gjøre for å inspirere til mer aktivitet i vinterhalvåret, forteller Melbø.

Friluftsrådet fikk med seg skikretsen, idrettslagene og løypelagene i de forskjellige kommunene og dermed fikk de i fjor tilbudt 25 turmål. I år er antall turmål doblet, selv om det er mer utfordrende å få ut poster på vinteren. For løypene må være oppkjørte, og der må være nok snø.

Her kan du se alle løypene.

Flere korte turer

Når Friluftsrådet nå klarer å doble antall turmål har de med flere korte nærturer slik at flere med forskjellig ferdighetsnivå på ski kan komme seg ut i løypene.

– Du må ikke gå ei mil, og vi har nå tilbud om flere lysløyper på kveldstid. Her i Molde er det lysløype både i Skaret og Moldemarka. Der kan det være mer jevn sesong.

I fjor startet de sesongen 1. januar men årets sesong starter allerede fredag 15. desember fordi det var et ønske om å starte når snøen alt er her.

– Det er kjempeartig at det er godt med snø mange plasser

Ikke på Sunnmøre

Melbø håper de får lokket mange ut i skiløypene. men foreløpig fins tilbudet bare i Nordmøre og Romsdal.

May Britt Haukås

Daglig leder for Sunnmøre Friluftsråd, May Britt Haukås, sier at de fortsatt ikke vil tilby Stikk UT om vinteren.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Daglig leder i Sunnmøre Friluftsråd, May Britt Haukås, sier at selv om de ønsker å kunne tilby vinteraktiviteter så vil de ikke arrangere Stikk UT nå på vinteren.

– Vi hadde det oppe i forrige styremøte, og vedtaket ble at vi avventer i hvert fall en sesong til.

Hun sier at den viktigste grunnen er at det per nå er for få medlemskommuner med nok snøsikre områder på Sunnmøre.

– Stranda ble med i år, og så har vi jo Ørskogfjellet, men ellers har vi ikke nok gode områder.

På Sunnmøre er det heller ikke nok kapasitet til å drifte og sette i gang opplegget.

– Vi er få ansatte og Stikk UT er bare en av tingene vi jobber med.