Sykehjem får sterk kritikk: Kvinne falt ned trapp og døde.

Rokilde sykehjem og Kristiansund kommune får sterk kritikk etter at en 90 år gammel kvinne falt ned en trapp og døde.

Rokilde sykehjem

Det var på dette sykehjemmet den 90 år gamle kvinnen falt ned trappen og døde.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

– Kvalitetsrådet i kommunen har ikke forstått alvoret i saken, sier assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal, Cato Innerdal.

Det var 11. juli i fjor den 90 år gamle kvinnen falt ned trappen på sykehjemmet. Fem dager senere døde kvinnen av skader i tarmen. Skadene kan ha vært forårsaket av fallet. Kvinnen hadde Alzheimer og ble utredet for demens.

I en rapport fra kommunens kvalitetsråd vektlegges det at kvinnen selv tok et aktivt valg da hun tok trappen i stedet for heisen.

– Det her er såpass alvorlig at vi ønsker å følge det opp. De uttalelsene kvalitetsrådet kom med etter hendelsen var ikke helt heldige, sier Innerdal.

– Vi tar kritikken svært alvorlig og vil gå gjennom rutinene våre, sier kommunalsjef i Kristiansund og leder av Kvalitetsrådet, Helge Carlsen, til VG i dag.

Frist til 1. november

Kommunen har nå frist til 1. november med å svare på den sterke kritikken fra Helsetilsynet. I følge rapporten fra Helsetilsynet er det snakk om manglene rutiner i forkant av fallet. Tilsynet ser ingen grunn til å kritisere enkeltpersoner.

– Som Helsetilsynet understreker i rapporten, er det ikke funnet noen indikasjon på at enkeltpersoner ikke har gjort jobben sin riktig, avslutter Innerdal.