Stenger aluminiumsproduksjonen i Nesset

Aleris Aluminium på Raudsand i Nesset har valgt å stenge aluminiumsproduksjonen. – Dette betyr mye for økonomien vår, sier produksjonsleder Allan Hansen.

Aleris Aluminium Raudsand i Nesset

Aluminiumsproduksjonen stenges fordi luktnivået som kommer av produksjonen er for høyt.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Dårlig lukt har vært ei plage på Raudsand i svært mange år og naboer som bor i en halv kilometers omkrets slitt med ekkel lukt som blir beskrevet som «stikkende lukt av råtne egg».

Allan Hansen, produksjonsleder ved Aleris Aluminium Raudsand, forteller at de nå har valgt å stenge aluminiumsproduksjonen fordi luktnivået som kommer av produksjonen er for høyt.

– Det er en trykket situasjon for de ansatte og tiltakene vi må sette inn for å redusere lukten krever mye arbeid, sier Hansen.

Les også: Kan stenge bedrift på grunn av råtten lukt

Omplassering

Allan Hansen, produksjonsleder ved Aleris Aluminium Raudsand

Allan Hansen er produksjonsleder ved Aleris Aluminium Raudsand.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Aleris har to avdelinger, den ene på Raudsand i Nesset og den andre på Rød i Eidsvåg. Stenging av den ene bedriften vil medføre ulemper for begge, forteller produksjonslederen.

– Dette betyr mye for økonomien vår, men heldigvis klarer vi å omplassere de 23 arbeiderne til å gjøre vedlikehodlsarbeid i denne perioden, sier Hansen.

Han har likevel håp for at dette er siste gangen Miljødepartementet trenger å varsle om stenging. Hansen sier at det er vanskelig å anslå når de får åpne igjen, men produksjonen vil forhåpentligvis være i gang igjen om rundt tre uker.

(Saken fortsetter under bildet)

Aleris Aluminium Raudsand

For at aluminiumsprodusenten skal klare å overholde kravene må de sette opp en ny pipe slik at gassene blir mer tynnet ut enn de er i dag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Ny pipe

Helt siden den gamle aluminiumsrensebedriften Aluscan var i virke på 90-tallet, etterfulgt av Reox-oppstarten i 2007, har naboer som bor i en halv kilometers omkrets slitt med ekkel lukt.

I sommer bestemte Miljødirektoratet seg for å stenge bedriften frem til alle luktkravene ble overholdt.

For at aluminiumsprodusenten skal klare å overholde kravene må de sette opp en ny pipe slik at gassene blir mer tynnet ut enn de er i dag. 27. november i fjor kom Miljødirektoratet med de nye kravene.

Aleris samarbeider med spesialister for å klare å overholde luktkravene.