NRK Meny
Normal

Steinleggere kjører biler uten forsikring av noe slag

Britiske steinleggere kjører på norske veier uten at bilene deres er forsikret. På Sunnmøre har politiet i dag avskiltet nok en steinleggerbil på grunn av manglende forsikring.

Steinleggere

Politiet avskiltet mandag formiddag den sorte Toyota Hilux-en for manglende forsikring.

Foto: Joar Dronnesund

Ved 11.20-tiden mandag ble nok en steinleggerbil avskiltet. Dette skjedde på Eiksund i Ulstein.

Johan Arnt Overøye

Johan Arnt Overøye er leder

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Vi gjennomgår registrene, og ifølge disse registrene var ikke denne bilen forsikret i det hele tatt, opplyser leder ved Operasjonssentralen på Sunnmøre, Johan Arnt Overøye til NRK.

Dette er den andre bilen fra det samme miljøet som er blitt avskiltet på grunn av manglende forsikring, på to dager. En tredje bil er også avskiltet på grunn av forfalskede skilt.

Vi følger med, og det ser ut som om gruppen av britiske steinleggere har beveget seg sørover langs kysten. Vi er klar over at de er litt lemfeldige med slike forhold. Dermed må de regne med å bli utsatt for hyppige kontroller, sier Overøye.

Bilene manglet, ifølge politiet, alle typer forsikring. Dette innebærer også at de manglet ansvarsforsikring. På norsk jord gjelder en poolordning som skal sikre skadelidte forsikringsoppgjør i slike tilfeller. Men om man kommer ut for uhell eller ulykke, kan dette bli svært alvorlig for sjåføren.

Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon

Stine Neverdal er kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Foto: FNH

– Skader du andres liv, helse eller eiendom uten å ha ansvarsforsikringen i orden, risikerer du å bli livsvarig gjeldsslave, sier komminikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal. Hun legger til at ansvarsforsikring er en lovpålagt ordning.

Hun sier det er positivt at politiet har aksjoner for å avdekke om sjåførene har ansvarsforsikringen i orden.

– En personskade kan fort føre til erstaninger som er millionbeløp, og disse kravene kan rettes mot sjåføren som enkeltperson, sier hun.

Les også: Skattesmell for svart asfaltarbeid

Tidligere har det vært advart mot å handle med utenlandske steinleggere, særlig ut fra skatt og avgiftsrelaterte forhold. Nå viser det seg at dette miljøet også handler i strid med lover og regler innen trafikk og forsikring.

Vi kommer til å følge nøye med. Manglende forsikring kan få trasige følger både for sjåføren og den som eventuelt utsettes for en ulykke, sier Overøye.