NRK Meny
Normal

Redd kompetansen blir igjen i utlandet

Som mange andre ønsker Fiskerstrand Verft i Sula å holde på egne ideer og norsk arbeidskraft, og håper nå løftene som blir gitt følges opp.

Rolf Fiskerstrand

Konsernsjef Rolf Fiskerstrand synes det er positiv at statsministeren viser interesse for situasjonen i den maritime industrien.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

Tirsdag besøkte statsminister Erna Solberg Fiskerstrand Verft i Sula kommune. Verftet som står for både nybygg og reparasjon av ferger og fiskebåter, setter pris på interessen, men sier politikken ikke bare må være prat og retningslinjer.

–​ Det politikerne kan bidra med er først og fremst å holde norsk teknologi i Norge. Det er det viktigste, forteller administrerende direktør i Fiskerstrand verft, Magne Standal.

Viktig å sikre norske arbeidsplasser

Noen virkemiddel kan være fulgt opp bedre, sier Elise Gjermundrød, HR/kommunikasjonssjef på verftet.

Gjermundrød reagerer blant annet på prosjekter som ikke har opplegg for lærlinger, noe hun mener er essensielt for fremtiden.

Elise Gjernmundrød

Elise Gjermundrød, HR/kommunikasjonssjef på Fiskerstrand Verft.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

– Hos oss er de med helt fra skroget klapper til kai, til levering av båt. De får med seg hele prosessen. Vi må bygge fagarbeidere for fremtiden noe som er en viktig verdiskapning for samfunnet, sier hun.

Gjermundsrød mener norske arbeidsplasser må sikres, og at teknologien som blir utviklet på passes på, ikke blir eksportert til utlandet.

– De lærer fort og jeg tror vi er litt for naive i internasjonal sammenheng. Vi må unngå at kompetansen blir i utlandet.

Erna på Fiskerstrand Verft

Erna Solberg fikk omvisning på Fiskerstrand Verft i Sula, tirsdag.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

Ønsker lik konkurranse for alle

Administrerende direktør Magne Standal, sier han først og fremst ønsker et likt konkurranseforhold for alle, både i inn- og utland.

– Utfordringen på nybygg er konkurransen med utlandet og billige verft i land som

Fredrik Håvik, jobber som industrirørlegger

Fredrik Håvik er læring på verftet, og fikk møte statsministeren, tirsdag. Han er blant flere lærlinger som entrer et usikkert arbeidsmarked.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

Tyrkia og Polen. Innen reparasjon og ombygging ser vi en hardere konkurranse i Norge. Grunnet nedgangen i offshore-bransjen, kommer andre verft i konkurranse med det som tidligere har vært vårt hovedmarked.

Han forteller videre hvordan det er viktig å legge til rette for gode støtteordninger i den grad det er mulig for norsk skipsverft, noe statsministeren støtter.

– Vi ser at fortjenesten ligger i den delen som har blitt gjort i Norge, noe som gjør det mulig å produsere mer her, sier hun.

Hun er positiv til fremtiden for det maritime og sier hun vil fortsette i samme bane, for å blant annet satse mer på lærlingerplasser.

– For å bedre situasjonen har vi løftet lærlingetilskuddet fem ganger i løpet av perioden. Det har blitt mye bedre for lærlingene med tanke på støtten til bedriftene, noe vi har planer om å fortsette med, sier hun.