Statens vegvesen: – Vi planlegger for det verste akkurat nå

Ekstremværet Tor kommer inn over kysten fredag ettermiddag og kveld og Statens vegvesen stålsetter seg på å møte utfordringene.

orkanen har gjort stor skade i Valldal. Her ligger et tre i veien

Ekstremværet kan komme til å ramme vegnettet. Her er bilder fra Valldal der orkanen Dagmar gjorde stor skade i 2011.

Foto: Tiril Rem

Uværet vil komme med en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Ifølge meteorologene vil den kraftigste vinden, av orkan styrke, komme mellom Stad og Rørvik.

Konsekvensene kan bli like ille som Dagmar som slo til i romjula 2011 med langvarige strømbrudd og til dels store ødeleggelser.

Også vegene i Møre og Romsdal er utsatt når Tor melder sin ankomst og Statens vegvesen er forberedt på det verste.

Alnes fredag 29.01

Alnes i dag, fredag 29 januar, på formiddagen.

Foto: Remi Sagen / NRK

Har satt krisestab

– Varslene er så tydelige at vi må være forberedt på det verste, og da har vår organisasjon satt en krisestab i en observasjonsfase sånn at vi planlegger for det verste akkurat nå, sier avdelingsdirektør Statens vegvesen, Ole Johan Tønnesen.

– Dette her er ikke en lek. Dette kan gå på liv og helse løs.

Ole Jan Tønnesen

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Ole Johan Tønnesen, ber folk ta ekstremværet på alvor.

Foto: Gunnar Sandvik

Møre og Romsdal er et krevende fylke med mange fjorder, mange ferge- og hurtigbåtstrekninger, lange broer og vegstrekninger i utsatte strøk. Avdelingsdirektøren ber folk følge med.

– Man må høre på radioen. Man må følge med på meldingene som går ut fra Vegtrafikksentralen. Vi vil oppfordre alle trafikantene om å ta denne situasjonen på alvor, sier Ole Johan Tønnesen.

– Vi har et godt samarbeid med entreprenørene våre som sørger for at de er klar, at de har sikret materiell, at de er klar med sperremateriell, og at de er klar til innsats dersom det skjer noe med vegnettet.

Ekstremværet Tor er på vei mot Møre og Romsdal.

Stengte veger og broer

Statens vegvesen oppfordrer folk om ikke å utfordre uværet når det kommer.

– Jeg vil be folk vurdere om en trenger å dra ut. Man kan ikke regne med at hele vegnettet vårt er åpent. Enkelte vegstrekninger og broer kan være stengt, og skipperne vil kanskje vurdere å ikke gå med ferga, sier Ole Johan Tønnesen.

Avdelingsdirektøren sier det er vanskelig å spå hvilket scenario en vil få fordi det er avhengig av vindstyrke og retninga på vinden. Men av erfaring er det visse ting Statens vegvesen har spesielt fokus på.

– Det er broene våre. Det er sjøfyllingene våre. Det er fergene våre. Rasfaren øker. Vi snakker om trær og ledninger som detter ned, og steiner som løsner.

– Vi har noen klassikere med noen vegfyllinger på Giske. vi har Atlanterhavsvegen, vi har noe på Smøla og vi har enkelte broer som vi passer ekstra godt på, sier Tønnesen.

Atlanterhavsvegen fredag

Atlanterhavsvegen er en av vegstrekningene som Statens vegvesen har særlig fokus på.

Foto: Ellinor Draagen Vikås