Mattilsynet ser alvorlig på saken fordi stoffet er ulovlig å bruke i laks både i Norge og i EU, sier seksjonssjef i Mattilsynets distriktskontor for Ålesund, Anne Søyset.
Nitrittsalt er en matsminke som øker holdbarheten til mat. Særlig fet oppdrettsfisk vil halde seg mye bedre og se mye bedre ut når den er tilsatt nitrittsalt. Stoffet er lovlig å bruke i kjøttvarer, men altså ikke i fisk.
Fisk kan inneholde stoff som i kombinasjon med nitrittsalt kan være kreftfremkalende, men Mattilsynet vet ikke hvor farlig det er.
Den ene av de tre sunnmørsbedriftene som har brukt nitrittsalt i røykelaksen, Scanfood Sales i Sula, blir meldt til politiet fordi de har brukt stoffet selv om de fikk avslag på en søknad om tillatelse til å bruke det.
I to andre tilfelle avventer Mattilsynet hva de skal gjøre, men både Scanfood sales og røykelaksprodusentene Seafood Farmers i Giske og Brødrene Remø i Sula må trekke tilbake delar av produksjonen sin.
På Mattilsynet sine internettsider står det detaljert informasjon om hvilken røykelaks som er trukket tilbake.