NRK Meny
Normal

Stanser stålullproduksjon etter 53 år

Et stykke industrihistorie forsvinner fra Kristiansund når stålullfabrikken i Kronullveien 1 snart legges ned.

stålull7

STÅLULL: May Holm har jobbet på stålullfabrikken i over 20 år. Nå legges den ned.

Foto: Anne-Mari Flatset

Se videoreportasje om stålullproduksjonen nederst i saken!

stålull3

PRODUKTET: Slik ser Svint-embalasjen som man finner i butikkhyllene ut.

Foto: Anne-Mari Flatset

I 53 år har maskinene i Kronullveien 1 i Kristiansund duret og gått. Men snart trykkes det på stoppknappen for siste gang.

Eieren av stålullfabrikken på Nordmøre, Lilleborg, har bestemt at det er blitt produsert nok svidd stålull av merket Svint i Kristiansund, og bestemt seg for å legge ned fabrikken. Nå flagges produksjonen ut av landet.

– Det skjer fordi vi ikke er konkurransedyktige lenger. Vi mista eksportproduksjonen nå i sommer og det gjør at totalvolumet blir for lite til å drive videre rett og slett, sier fabrikksjef Anita Sveen.

– Mer enn en arbeidsplass

stålull

FLAGGES UT: Fabrikksjef Anita Sveen og eksportsjef Ivar Mokkelbost står foran den tradisjonsrike fabrikken i Kronullveien 1.

Foto: Anne-Mari Flatset

Måten stålullen har blitt lagd på har vært den samme siden produksjonen startet opp. Selv om det «bare» er seks arbeidsplasser som går tapt, men sammen med de forsvinner også et stykke industrihistorie som startet i 1939. For noen har det vært mer enn en arbeidsplass.

– For meg er det det. Faren min jobbet her først i over 40 år, og jeg har jobbet her i 21 år. Så jeg har gått på gulvet her siden jeg var sånn, sier May Holm og strekker hånden ned mot gulvet.

– Det er forferdelig trist, men slik er det, sier hun.

Se videoreportasje om stålullfabrikken og hvordan de lager produktet her:

Gammel reklamefilm for Svint. Nært stålstreng som kveiles ut. Arbeider viser produksjonen. Nært hender på stålull i maskin fra 1932. Pan eksteriørt Kronullfabrikken. Stålull trekkes og legges på rull.