Spontanaksjon etter barnedødsfall

En ti måneder gammel gutt fra Kristiansund døde søndag ettermiddag. Fredag ble gutten forsøkt overført til Ålesund med helikopter, men turen ble avlyst.

Markering Kristiansund

Mange hadde møtt opp til markering utenfor Kristiansund sykehus kl. 21.00 søndag kveld.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Etter det NRK kjenner til oppsøkte foreldrene til gutten legevakten i Kristiansund allerede i fredag.

Her ble det rekvirert helikopter til sjukehuset i Ålesund, men oppdraget ble avlyst fordi helikopteret ble brukt i et annet akuttoppdrag.

Gutten ble heller ikke innlagt på intensivavdelingen i Kristiansund. Resultatet var at familien tok med seg gutten hjem.

Ble dårligere søndag

Søndag kl.14.30 ble gutten fraktet i ambulanse fra hjemmet sitt til intensivavdelingen ved Kristiansund sjukehus. Her ble det gjort klar for transport med helikopter til Trondheim.

Kl. 14.45 tok helikopteret av, men returnerte etter kort til Kristiansund på grunn av komplikasjoner.

Ifølge direktør i Helse Møre og Romsdal, Dag Hårstad, fikk gutten livreddende hjelp. Likevel døde gutten sent i ettermiddag.

Gutten kom til intensivavdelingen ved Kristiansund sjukehus klokken halv to søndag. Det ble raskt rekvirert helikopter til Ålesund.

Hundrevis av kristiansundere samlet seg søndag kveld utenfor sjukehuset for å markere sorg, etter at den ti måneder gamle gutten døde.

(Saken fortsetter under videoen)

En stille markering ved sykehuset i Kristiansund i kveld.

Vil ikke koble til helgestenging

Direktør Dag Hårstad vil ikke koble dødsfallet til helgestengingen av barneavdelinga i Kristiansund.

– Gutten kom til intensivavdelingen klokken halv to i dag. Det ble rekvirert helikopter til Ålesund, sier han til NRK.

– Nå må vi avstå fra spekulasjoner. Dette er tungt nok for familien slik det er nå. Dette er et dypt tragisk dødsfall, og vår oppgave handler om å følge opp familien, og sikre spor til Helsetilsynet og politiet, sier Hårstad.

Han bekrefter at sjukehuset selv vil rapportere hendelsen i løpet av mandagen. Utover dette har ikke Hårstad opplysninger om hva som skjedde i forkant av helikoptertransporten.

Dag Hårstad

Direktør Dag Hårstad i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Øyvind Sandnes

Han kan heller ikke si noe om hvorfor barnet ikke ble lagt inn på intensivavdelingen i Kristiansund.

– Saken er meldt til Helsetilsynet, og vi må bare avvente deres undersøkelser for vi kan si noe mer sikkert, sier Hårstad.

Familien til barnet som døde har vært engasjert i kampen mot helgestengingen av barneavdelingen i Kristiansund.

– Dette vi fryktet

Advokat Edvard Eide

Advokat Edvard Eide.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Vi får inderlig håpe at dette dødsfallet ikke har sammenheng med helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund. Det vil i så fall være en svært alvorlig sak. Det sier advokat Edvard Eide. Han representerer aksjonsgruppen som jobber mot helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund.

– Det er dette foreldrene frykter. Helse Møre og Romsdal har i sin egen risikoanalyse selv sagt at det ved akuttilfeller er vesentlig fare for liv og helse ved lengre transportavstander, sier Eide.

Han krever nå full gransking av saken.

– Hva skal man si når slikt skjer? Jeg føler sinne, men vi må være forsiktige med å trekke forhasta slutninger fordi vi vet ikke hva som har skjedd ennå, sier Eide.