Spjelkavik-drapet: Dommeren inhabil

De tiltalte i Spjelkavik-saka fikk gjennomslag da de bad om å bytte ut dommeren fordi han er nabo og omgangsvenn med hovedetterforskeren i saka.

Dommer Nils Engeset i bildet fra åstdet fra Spjelkavik-saka

Dommer Nils E. Engeset får ikke være dommer i drapssaka som skjedde i Spjelkavika i fjor.

Foto: NRK

To av de tiltalte i Spjelkaviksaka har sendt brev til Sunnmøre tingrett om at dommer Nils E. Engeset måtte byttes ut før rettssaken. Ifølge kjennelsen er dommeren nabo til hovedetterforsker Oscar Lilleås, og de omgås både i jobb og på fritiden. Lilleås vil også være vitne i saka.

I slutten av oktober i fjor fant politiet en død mann i en leilighet i Spjelkavika i Ålesund. Fire personer ble sikta i saken - en for forsettlig drap og mordbrann, to for mordbrann og den siste for medvirkning til drap.

Inhabil dommer

Den 9. juni skal saken opp for retten i Ålesund. Men bare dager før blir tingrettsdommeren byttet ut for å være inhabil.

Kristin Roald Bjørnøy ved Sunnmøre tingrett forklarer at det ikke er uvanlig at dommere blir byttet ut for å være inhabile.

Ifølge domstollova blir dommere bytta ut i slike tilfeller på grunn av svekket troverdighet. Den nye dommeren i saka er Knut Anders Oskarson.

Også varameddommer Marit Tafjord byttes ut for samme grunn. Hun er gift med kollegaen til en av de tiltaltes tidligere forsvarere.