Hopp til innhold

Spillet om kommunereformen: Jakten på partnere fortsetter

Folket vendte stort sett tommelen ned for storkommunen i folkeavstemningene i Møre og Romsdal. Men de siste ukene har det pågått en hektisk møteaktivitet for å finne løsninger i ruinene av vrakede alternativ.

Ann-Heidi Paulsen Orvik

Rådmannen i Sandøy, Ann-Heidi Paulsen Orvik, i diskusjon med tidligere ordfører i Skodje Terje Vadseth (Frp) og rådmann i Skodje, Bente Glomset Vikhagen.

Foto: Trond Vestre / NRK

I Romsdal var det bare i Molde at avtalen om en stor romsdalskommune fikk oppslutning. I de øvrige kommunene i Romsdal som hadde folkeavstemning 25. april, sa innbyggerne et unisont nei – dog med varierende valgdeltakelse.

7 romsdalskommuner signerer avtale om storkommune

Romsdalkommunene signerte avtale om sammenslåing i vinter, men innbyggerne vraket storkommunen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men enkelte av kommunene havnet i en skvis fordi det alternativet som fikk høyest oppslutning – nabokommunefusjonen – ble nedstemt i nabokommunen, og fordi politikerne i disse kommunene mener at kommunen ikke er i stand til å bestå som i dag.

I Midsund var ikke 0-alternativet engang ført opp på stemmeseddelen, og i Nesset fikk dette alternativet lav oppslutning i folkeavstemningen.

Nye forhandlinger

Det skapte et handlingsrom for Midsund og Nesset som gikk i forhandlinger med Molde og landet hver sin intensjonsavtale. Gjemnes ble med Molde og Nesset, men inngikk også en intensjonsavtale med Kristiansund.

Men heller ikke dette ser ut til å føre frem. I en innbyggerhøring i Midsund har folk svart at de ikke ønsker å gå sammen med Molde. I folkeavstemningen i Gjemnes har et knapt flertall svart at de ønsker at kommunen skal bestå som i dag. I Nesset har et flertall i formannskapet sagt nei til Molde.

– Svært utfordrende å stå alene

Rolf Jonas Hurlen

Rolf Hurlen (H) er ordfører i Nesset.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå er det opp til kommunestyret i de tre kommunene å ta stilling vegen videre.

– I et lengre tidsperspektiv blir det svært utfordrende for Nesset å fortsette som egen kommune på sikt sier ordfører Rolf Hurlen (H).

Rådmannen i Kristiansund har innstilt på en sammenslåing mellom fire kommuner: Kristiansund, Averøy, Tingvoll og Gjemnes. Til tross for at de tre andre kommunene har sagt nei i folkeavstemninga. Rådmannen viser i innstillingen til fylkesmannen i Møre og Romsdal som har uttalt at han må vurdere om forslagene fra kommunene samsvarer med bestillingen fra Stortinget.

Ola T. Heggem, Ola Rognskog og Lilly Gunn Nyheim

Ordføreren i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim fridde til ordførerne i Rindal og Halsa, men Rindal har sagt nei.

Foto: Trond Vestre / NRK

På Indre Nordmøre har Halsa og Surnadal funnet sammen i en ny intensjonsavtale etter at Rindal har valgt å gå nordover til kommunene i Sør-Trøndelag. Men i folkeavstemninga i Halsa var det avtalen med Hemne og deler av Snillfjord som fikk høyest oppslutning, og det er trolig det alternativet som står sterkest.

By og land på Sunnmøre?

Eva Vinje Aurdal

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap) har fortsatt samtalene med enkelte av sunnmørskommunene.

Foto: Trond Vestre / NRK

I Ålesund-regionen har det vært flere møter mellom Ålesund og enkelte av landkommunene. Også her er det skapt et handlingsrom.

Fungerende ordfører i Ørskog flagget at han så mot Ålesund – i strid med resultatet i folkeavstemning. Men han ble kastet fra forhandlingsutvalget. Torsdag møttes Ålesund, Skodje og Sandøy til samtaler, og skal ha nye samtaler mandag morgen.

Fredag møttes kommunene som har inngått avtale om Storfjord kommune som er det såkalte landkommunealternativet. Ørskog satser nå på dette alternativet, men i Skodje er dette 50–50 og i Stordal og Norddal var det flertall for å fortsette som i dag. Trolig er landkommunealternativet avhengig av at Vestnes blir med

Hareid og Ulstein

Hareid og Ulstein stikker hodene sammen etter at innbyggerne vraket avtalen om å slå sammen hele ytre søre Sunnmøre til en felles kommune. Fylkesmannen har gitt kommunene en utvidet frist til september.

Anders Riise og Knut Erik Engh

Ordfører i Anders Riise (H) og ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh (Frp)

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det som er viktig da i denne avtalen her kontra disse tidligere avtalene som var ganske runde i kantene, er at en avtale mellom to parter vil være mer konkret og dermed lettere å ta stilling til, sier ordfører i Hareid Anders Riise (H).

Volda ser mot Nordfjord

Stig Olav Lødemel og Jørgen Amdam

Ordfører i Hornindal, Stig Olav Lødemel (H) og ordfører i Volda, Jørgen Amdam (Ap) i samtale.

Foto: Trond Vestre / NRK

Også helt sør i fylket fortsetter jakten på nye partnere. En sammenslåing mellom Ørsta og Volda ble avvist av innbyggerne i begge kommunene.

Nå ser Volda mot Hornindal og Stryn. 13. juni får vi svar på om dette er et ekteskap som innbyggerne i disse kommunene ønsker.