NRK Meny
Normal

Spesialiserer sykehjemmene i Kristiansund

For to år siden ble planene for spesialisering av sykehjemmene i Kristiansund lagt. Arbeidet er i gang, og fører til lenger køer for sykehjemsplass.

Kjetil Leirbekk

SYKEHJEM: Kommunalsjef Kjetil Leirbekk forteller om overgangsfasen for sykehjemmene i Kristiansund.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Sykehjemmene i Kristiansund er inne i en overgangsfase. Det skjer store endringer i eldreomsorgen i kommunen, og alle sykehjemmene skal bli mer spesialiserte enn tidligere.

Planene som nå er i gang med å ta form, ble lagt for to år siden.

– Den gangen landet vi på en modell der vi valgte å spesialisere demensplassene og valgte da Bergan sykehjem til å bli et kompetansesenter for personer med demens og kognitiv svikt, forteller kommunalsjef, Kjetil Leirbekk.

Bygger Storhaugen helsehus

Om ikke lenge skal et nytt sykehjem åpnes og et gammelt skal renoveres. Og det er ikke bare Bergan sykehjem som skal spesialiseres.

– På samme måte har vi tenkt på korttidsplassene, vi prøver å samle de i et sykehjem. Der er vi nå i ferd med å fullføre byggingen av Storhaugen helsehus, som da er tenkt å bli et kompetansesenter innen rehabilitering og lindrende behandling. Her skal folk klare seg lengst mulig i eget hjem, sier Leirbekk.

Rokilde sykehjem skal renoveres og bli et mellomtilbud.

Mangel på plasser

Noe som er en utfordring for kommunen er at det i overgangsperioden oppstår mangel på sykehjemsplasser.

– Det er utfordrende. Vi har gradvis trappet ned plasser for å foreta flyttingen, og vi ser at vi har økt liggetid på pasienter som er på sykehus. Det er ikke noe vi er glad for, men det oppstår køer når vi foretar en slik omstrukturering, sier kommunalsjefen.

Når håper du at dere har funnet balansen igjen?

– Når vi kommer til januar skal vi være i balanse igjen, og jeg tror det vil stabilisere seg noe frem mot jul, sier Leirbekk.