Spennede ordførerkamp i Smøla

Etter 20 år som ordfører i Smøla gir Iver Nordseth i Venstre seg. Hvem vil ta over?

Video Nordseth gir seg som ordfører

VIDEO: Iver Nordseth har vært svært populær som ordfører og har gitt Venstre en velgeroppslutning i Smøla som andre Venstre-politikere bare kan drømme om.

De fire siste valgene på rad har Venstre hatt mellom 30 og 40 prosent oppslutning på Smøla. Etter 20 år med ordførerkjedet rundt halsen, har Iver Nordseth gitt beskjed om han gir seg. Dermed er det klart for en spennende valgkamp i den nordligste kommunen i Møre og Romsdal.

Håper at Venstre-oppslutningen består

Tove Rokstad

Tove Rokstad tar over som ordførerkandidat for Venstre i Smøla når Iver Nordseth gir seg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kampen står mellom Venstre, Arbeiderpartiet og Høgre. Tove Rokstad tar over som ordførerkandidat for Venstre, og tror partiet kan holde på velgerne.

– Det er klart det er noen utfordringer knyttet til å ta over etter en som har vært ordfører i 20 år. Jeg synes det er viktig å huske at uansett hvem som blir ordfører, så vil ingen starte med så lang erfaring. Nordseth var ny en gang han også, sier Rokstad.

Utfordrerne er tror på bevegelse

Marit Hopshaug

Marit Hopshaug er ordførerkandidat for Høyre i Smøla.

Foto: Trond Vestre / NRK

Politikerne i Smøla er stort sett enige om de fleste sakene. De er også enige om at kampen for holde oppe folketallet blir den viktigste utfordringen også i fremtiden. Det store spørsmålet nå er hvor Venstres velgere vil gå nå som Nordseth trekker seg. Utfordrerne er optimister på egne vegne.

– Vi gjorde et innmari godt valg sist. Vi endte tett opp under 30 prosent. Da var jo Nordseth ordfører, sier Marit Hopshaug, ordførerkandidat for Høyre.

Roger Osen

Roger Osen er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg tror at Arbeiderpartiet vil få tilbake mange av velgerne og kanskje flere etter at Nordseth gir seg, sier Roger Osen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Hvem vil samarbeide?

Et annet spørsmål er hvem som vil samarbeide med hvem etter valget. De siste fire årene har Venstre, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet samarbeidet.

Laila Skaret

Laila Skaret leder Smøla SV.

Foto: Trond Vestre / NRK

Laila Skaret i SV mener dette samarbeidet bør fortsette.

– Det er et godt lag. Jeg tror at det politiske synet som vi har sammen er en positiv drivkraft som gjør at vi klarer å utvikle kommunen videre. Jeg er overbevist om at vi har mange store oppgaver foran oss der vi må samarbeide for å få til noe, sier Skaret.