Når unge får bruke kreativiteten saman med smaksløkane, kan magiske saker oppstå. Hjortekjøt, rotgrønsaker og glutenfri bakst, knødd godt saman med kunnskap om å danne bedrift og styre det heile, skal presenterast for sjølvaste Kronprinsen i dag. Og det er på Stranda det skjer.
– Vi gler oss! Det skal bli spanande å møte han, seier elevane ved den vidaregåande skulen.
Der driv dei tre Ungdomsbedrifter frå klasseromma ved skulen, og alt er sjølvsagt knytt til mat.
Viktige medspelarar er elevane ved Resturant- og matfag- lina. Denne lina har markert seg sterkt i den vidaregåande skulen i Møre og Romsdal og er ein sjølvsagd del av ungdomsbedriftene som har mat på agendaen.
Næringslivet i kommunen Kronprinsen besøker i dag har spesialisert seg på produksjon av næringsmiddel og dekkjer det meste; frå spekemat, pizza og laks til eplesaft og lefse.
Spente på reaksjonen
Kronprins Haakon startar besøket på Stranda i føremiddag. Han skal innom både skisenteret på Strandafjellet og på ein skitur i anlegget.
Etter det skal han til Svemorka der Orkla driv landets største pizzaproduksjon. Etter omvising og presentasjon av alt som skjer der, drar han rett til Kulturhuset i sentrum der han skal vere med på ei lokal Yrkesmesse for elevar frå 9. og 10. klasse og 1.-klassingane ved Stranda vidaregåande skule.
Og det er altså på yrkesmessa som Kronprinsen skal opne, at elevane frå den vidaregåande skulen kjem inn i biletet.
– Vi er no spente på om han vil like det vi har laga, og uansett blir det kjekt, og han skal få med seg smaksprøver heim, lovar Cicilia Klock og dei tre andre medelevane i Ungdomsbedrifta Kafémat UB.
Spesialiteten deira er Pulled Hjort – langtidssteikt, mørt hjortekjøt i strimlar – servert i burgerbrød.
– Det er skikkeleg lokal, kortreist mat, slår Henrik Gjerde fast.
Snacks og brød
Ei kulinarisk oppleving av dei sjeldne blir det på yrkesmessa. Ikkje berre hjortekjøt med Stranda-vri, men også ekstra sunn chips kan elevane by på.
– Vi har utvikla chips laga av rotgrønsaker. Cluet med det heile er at det blir steikt i steikeomnen og ikkje i olje. Dermed blir det sunt som berre det, seier elvane bak bedrifta Sunn Snacks UB.
Smaksprøver på Kronprinsen blir det også frå Brød-rett- heim UB, som har blitt landskjende gjennom det smakfulle, grove glutenfrie brødet sitt. Tre typar slike brød og like mange typar med gluten er utvikla ved skulen.
– Brøda blir selde i butikkar over heile landet, og har blitt ein stor suksess, kan bedriftsleiarane i klasserommet fortelje.
Interessert i nyskaping
Lærar Ole Bjørn Hjellegjerde er også spent på møtet med Kronprinsen.
– Vi veit jo at han er opptatt av nyskaping og entreprenørskap, Det skal blir kjekt å få vise han kva vi driv med her på skulen og i bygda elles. Og håpet er sjølvsagt at han vil like både maten han får servert av elevane, og at han vil setje pris på presentasjonen av ungdomsbedriftene våre, seier Hjellegjerde.
Kronprinsen blir møtt av ordførar i Stranda Jan Ove Tryggestad når følgjet kjem kl. 10:45 i føremiddag. Ei eiga prosjektgruppe er sett ned for å guide Kronprinsen gjennom dagens program.
Det er vel neppe tvil om at Kronprinsen får med seg nistemat på turen heim att til Skaugum.