NRK Meny
Normal

Sp: – Toppe-utspill kom helt bardust på oss

Ledelsen i Møre og Romsdal Senterparti var ikke informert om utspillet til partitoppen Kjersti Toppe som vil skrinlegge byggingen av et felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal i Molde.

Kjersti Toppe

SKAPER TVIL: Kjersti Toppe er helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Dette kom helt bardust på oss, sier Olav Myklebust som er fylkesleder i Møre og Romsdal Senterparti. Vi har ikke fått noen signal fra sentralt hold om at dette var under oppseiling, sier han.

Den profilerte helsepolitikeren Kjersti Toppe i Senterpartiet har skapt full forvirring om hva som er partiets politikk og linje når det gjelder sjukehusbygging i Møre og Romsdal.

Utspillet ble kjent under et åpent møte i Kristiansund mandag kveld der den lokale Sp-politikeren Henrik Stensønes viste til en e-post han hadde fått fra Kjersti Toppe.

Ekstraordinært møte i kveld

Olav Myklebust

Olav Myklebust er leder i Møre og Romsdal Senterpartiet.

– Jeg har innkalt fylkesstyret til et ekstraordinært møte i kveld, sier Myklebust. Vi må få klarhet i hva vi skal mene i denne saken. Vi hadde i utgangspunktet ikke dette som en valgkampsak, og nå må vi finne ut hva vi skal gjøre, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) har bestemt at det skal bygges ett felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal. Det skal ligge på Hjelset i Molde. Sjukehuset i Kristiansund blir gjort om til et distriktsmedisinsk senter. Debatten og striden rundt dette vedtaket har rast i mange år i Møre og Romsdal, og vedtaket skal også prøves rettslig i Frostating lagmannsrett senere i år.

Vil ikke ha omkamp

Geir Inge Lien

Geir Inge Lien er Senterpartiets andrekandidat til stortingsvalget i Møre og Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Senterpartiets andrekandidat til stortingsvalget i Møre og Romsdal, Geir Inge Lien, sier utspillet er i strid med det fylkesstyret i Senterpartiet er blitt enig om. Til Romsdals Budstikke sier Lien et tydelig nei til omkamp om fellessykehuset på Hjelset.

– Det som har vært sagt hele tiden, og som har aksept fra Senterpartistyret i Møre og Romsdal nå, er at vi skal ha det vedtatte fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal, sier Geir Inge Lien.

Har forståelse for utspillet

Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet sier hun har forståelse for Toppes utspill. Hun mener Helse Møre og Romsdal sår tvil om det planlagte fellessykehuset på Hjelset får et fullverdig tilbud.

Jenny Klinge

Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Det helseforetaket dessverre gjør, er at de roter til saken med at de legger opp til å bygge et fellessykehus som ikke vil gi et forsvarlig og fullverdig tilbud til innbyggerne i Romsdal og på Nordmøre.

– Da må en i så fall opprettholde sykehuset i Kristiansund med viktige funksjoner for fremtiden. For eksempel barneavdeling og ikke minst nok sengeplasser. Det er da vi i Senterpartiet roper «varsku» og sier at dette går ikke an.

– Uryddig av Senterpartiet

Helge Orten

Stortingsrepresentant Helge Orten (H) er svært kritisk til utspillet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Utspillet fra Kjersti Toppe møter krass kritikk fra stortingsrepresentant Helge Orten (H). Han mener at Senterpartiet nå skaper usikkerhet.

– Dette er mildt sagt uryddig av Senterpartiet og det skaper usikkerhet. En må huske på at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet sto i spissen for vedtaket i forrige regjeringsperiode om at en skulle gå bort fra å bygge nytt sykehus i Molde og isteden bygge et nytt fellessykehus, sier Helge Orten.

– Helseminister Bent Høyre har foretatt lokaliseringsvalget som er Hjelset i Molde, og det som nå er viktig er at vi står sammen om å få spaden i jorda. Da blir det veldig merkelig at Senterpartiet igjen begynner å snakke om to-sykehusmodellen når de selv gikk inn for et fellessykehus.