Hopp til innhold

– Ny regjering betyr mindre lokaldemokrati

Å bruke tvang for å slå sammen kommuner vil føre til mindre lokaldemokrati, mener Jenny Klinge, som sier at kampen mot tvangssammenslåing blir en svært viktig sak for Senterpartiet under valgkampen.

Jenny Klinge

Jenny Klinge vil kjempe for å unngå tvangssammenslåing av kommuner.

Foto: Bernt Sønvisen

Senterpartiet sin førstekandidat til stortingsvalget i Møre og Romsdal legger ikke noe imellom når hun diskuterer tvangssammenslåing av kommuner.

– Jeg vet at det vil skape mindre lokaldemokrati, sa Klinge etter spørsmål om hva et regjeringsskifte vil bety for lokalpolitikken.

Frykter tvang

Hun tror at et regjeringsskifte vil resultere i at mange mindre kommuner blir slått sammen mot innbyggernes vilje.

– Jeg frykter tvang, og det med god grunn. Når Helge Orten, som er førstekandidat for Høyre her i fylket, sier at han kan være med på ned til sju kommuner i fylket, da sier det seg selv at det går bare ikke an.

– Styrker selvstyret

Helge Orten

Helge Orten er Høyres førstekandidat i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Helge Orten på sin side mener analysen til Klinge er helt feil.

– Først av alt er det ikke riktig at vi har tallfestet antall kommuner. Det er vi har sagt er vi ønsker å etablere en kommunestruktur med tørre og mer robuste kommuner som er i stand til å ta over flere kommuner – både fra staten og fylkeskommunen. Vi mener det er riktig og bra for å lage et best mulig tjenestetilbud for innbyggerne, sier Orten.

Høyre ønsker en modell der flest mulig oppgaver blir flyttet ned på kommunalt nivå.

– Det vil rett og slett styrke lokaldemokratiet og lokalt selvstyre, tror Orten.

Førstekandidaten understreker at det er Stortinget som har ansvaret med å lage en fremdriftsplan for framtidige kommunesammenslåinger.

– Da ønsker vi å invitere til et bredt samarbeid for å faktisk få til de endringene og gjøre de endringene gjennom samarbeid heller enn tvang, legger han til.

– De små er fornøyde

Det har også vært snakk om å slå sammen politikontor og dermed ha færre, men større kontor. Klinge tror det går hånd i hånd med sammenslåing av kommuner.

– Man må merke seg at det er en grunn for at vi har det mangfoldet vi har i kommunestrukturen her til lands, det er langstrakt, med store avstander. Så er det verdt å merke seg at innbyggerne i mindre og mellomstore kommuner er godt fornøyd med tjenestetilbudet, bedre enn i byene og i større kommuner, sier Klinge.

– Så det er ingen grunn til å tro at det blir bedre for folk at det blir større kommuner, legger hun til.

Frivillighet

Samtidig avviser Klinge at større kommuner er utelukkende negativt. Betingelsen er at kommunesammenslåinga foregår med frivillighet.

– Det kan være utrolig positivt også. Gjør de det frivillig, etter gode prosesser, og vet at vi får noe positivt ut av det, da blir det også bra, men hvis de blir tvunget sammen uten at det er godt fundert, da oppnår man det motsatte.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL