Sp-lederen frir til tvangssammenslåtte Haram

Vedum hevder han kan garantere at tvangsvedtakene oppløses, om innbyggerne selv ønsker det.

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener Høyre og Fremskrittspartiet har vært en sentralstyringsregjering. Nå frir han til kommuner som har blitt tvangssammenslått for å få stemmer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det kom frem da Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Haram kommune tirsdag.

I Haram har innbyggere stått sterkt imot å bli tvangssammenslått med den nye storkommunen med Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund.

Vedum var på besøk for å diskutere kommunereform. Der kom han med en klar beskjed.

– Kommer vi i regjering skal vi si til Haram kommune at hvis dere ikke ønsker å være en del av en tvangssammenslått kommune kan dere gå ut av den.

Mener de kan få med seg flere parti

Senterpartiet har lenge stått i spissen for motstanden i tvangssammenslåing av kommuner i Norge, og valgkampen er i gang.

– Det tvangsvedtaket som ble gjort med knappest mulig flertall i Stortinget i forrige uke ønsker vi å oppheve. Det folket som til syvende og sist skal få bestemme dette her, sier Vedum.

– Kan du garantere det?

– Det er jeg helt sikker på. Om folket gir oss makt og myndighet, og vi kommer i regjering, så kommer Harams kommunestyre og innbyggere til å få det valget.

– Men er du sikker på at du får med deg flere parti på det?

– Det er jeg helt sikker på, for den sentralstyringen som har vært nå er veldig uklok. Den har bare skapt problemer, ikke løst problemer. Her tror jeg det er mange som vil bli lettet når denne tvangsrunden er over, sier Vedum.

– Folk får velge det de mener er rett

Det har vært en lang kamp i Haram om å få oppløst vedtaket. Kommunestyret har sagt nei til tvang og rundt 3.500 enkeltpersoner har skrevet under på en liste med slagordet «Nei til Tvangssammenslåing av Haram med nye Ålesund».

Forrige uke ble det et flertall på Stortinget om at Haram skal være en del av nye Ålesund, og kommunen er allerede i gang med samtaler med den nye storkommunen.

– Det er snakk om praksis halvannen måned før man vet om det blir ny regjering eller ikke. Blir det en ny regjering kan Haram bestemme selv, hevder Vedum.

– Som Sp-leder er du vel glad for at denne saken her har dukket opp?

– Jeg skulle ønske den aldri kom, for nå har regjeringen brukt fire år med utredninger, konferanser og konsulentrapporter ...

– Men du har gjort et byks på meningsmålingene?

– Folk ser at vi er en tydelig røst for nærhet, mens regjeringspartiene med Høyre og Frp i spissen har vært en sentralstyringsregjering. Folk får velge hva de mener er rett. Om de tror nærhet er løsningen, eller om de tror det er klokt med den sentralstyringen som vi har sett her, sier Vedum.

Krogsæter og Vedum

Aksjonsgruppa i Haram som er mot tvangssammenslåing med Ålesund, leverte rundt 3.500 underskrifter til kommunalkomiteen i Oslo i april. Haram-ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) var også med, her i samtaler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om samme tema. Sp-politiker Geir Inge Lien bak til venstre.

Foto: Arnt Ove Tennfjord