NRK Meny
Normal

- Nå er det bare å gi full gass

Senterpartiet håper at Jenny Klinge-effekten kan bli avgjørende i kampen om velgerne i Møre og Romsdal.

Jenny Klinge

Jenny Klinge blir Senterpartiets trumfkort i kampen om velgerne i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Klinge som er partiets toppkandidat, har representert Senterpartiet i Stortingets justiskomité de siste fire årene. Hun har vært en av Senterpartiets mest markante politikere.

I dag hadde Møre og Romsdal Senterparti sin valgkampåpning i Ålesund. Kampen for landbruket, økt satsing på samferdsel og kampen mot tvangssammenslåing av kommuner blir de viktigste sakene for partiet i Møre og Romsdal.

– Presset er positivt

Men Senterpartiet må kjempe for å holde plassen på Stortingets Mørebenk, og Klinge vedgår at hun kjenner presset.

– Det er klart det, men press er også veldig positivt. Nå er det bare å gi full gass frem til 9. september, sier Jenny Klinge.

– Blir det tøft?

– Ja, det blir knalltøft. Jeg skal reise rundt i hele fylket. Men det er jo kjekt også. Jeg møter så mange dyktige og trivelige folk så dette blir først og fremst kjekt, men også veldig spennende, sier Klinge.

Uredde standpunkter

Jenny Klinge

Under nominasjonen i Møre og Romsdal Senterparti for fire år siden måtte Jenny Klinge kjempe for førsteplassen. Nå er hun partiets ubestridte frontfigur.

Foto: Trond Vestre / NRK

Den profilerte justispolitikeren fra Surnadal blir Senterpartiets trumfkort i kampen om velgerne i Møre og Romsdal. Jenny Klinge har klart å markere seg i riksmediene med uredde standpunkter i flere kontroversielle saker.

Hun har også markert seg som en aktiv blogger.

Andre politikere i Senterpartiet legger ikke skjul på at personen Jenny Klinge blir en svært viktig faktor i valgkampen. Håpet er at slagordet Klinge på Tinget kan bli forskjellen på stang inn og stang ut i kampen om holde mandatet i Møre og Romsdal.

– Klinge på Tinget klinger godt

– Hun er vår ubestridte dronning, og vi tror at hun vil utgjøre en forskjell, sier Jan Over Tryggestad som er Senterpartiets fjerdekandidat.

– Hun er blitt en merkevare for oss. Klinge på Tinget klinger godt, sier Geir Inge Lien som er partiets andrekandidat.

– Hvor viktig er din person for Senterpartiet i denne valgkampen?

– Det er vanskelig å si. Men i den grad jeg kan bidra til at det blir et prosentpoeng eller to mer til Senterpartiet i Møre og Romsdal på grunn av den jobben jeg gjør så er jeg kjempeglad for det, sier Jenny Klinge.

Kampen for å overleve

Senterpartiet har vært representert på Stortinget fra Møre og Romsdal helt siden stortingsvalget i 1921 – med unntak av 1949-valget da stortingsvalglisten ble vraket fordi den ble levert for seint.

Men de siste tre stortingsvalgene har partiet måtte kjempe for å holde plassen på Mørebenken. I 2001 var det nære på at mandatet gikk tapt, i 2005 og 2009 beholdt partiet mandatet med god margin.

Også årets valg blir en kamp for å overleve. Mye av presset ligger på Jenny Klinges skuldre.

– Ja, det gjør jo det. Det er bare jeg som har mandatsjanser, dersom vi da ikke vinner et utjevningsmandat i tillegg. Og reelt sett så kan jeg falle ut. Så jeg er forberedt på en hard kamp fremover for å holde mandatet og jeg håper velgerne ser at Senterpartiet må være på Stortinget fra Møre og Romsdal for at vi skal ha en god utvikling i hele fylket, avslutter Jenny Klinge.