Sosiale medier blir redningen for savnede hunder

Sosiale medier har blitt et stort håp for hundeeiere som opplever at hunden stikker av og blir savnet. For Sigrid og Pippo ble det redningen.

Sigrid Kroken (18) (t.v.) og Pippo (10 mnd) er gjenforent takket være Susan Gjerde (t.h.).

Sigrid Kroken (18) (t.v.) og Pippo (10 mnd) er gjenforent takket være Susan Gjerde (t.h.).

Foto: Camilla Hjelmeseth / NRK

På en busslomme på Glomset i Skodje kommune står Sigrid Kroken (18) omkranset av gule høsttrær og venter. Hun venter på en villt fremmed som har funnet hunden hennes, Pippo, på en hylle i siden av fjellet hun står under. Det regner lett, og Sigrid er sliten av å ha besteget et fjell 3-4 ganger to dager på rad. Susan Gjerde, som hverken kjenner Pippo eller Sigrid, kommer etterhvert gående med hunden. Hverken hunden eller eieren klarer å skjule gjensynsgleden.

En så lykkelig hund og lettet hundeeier hadde ikke de to vært i dag, hadde det ikke vært for Facebook og gruppen «Kelly's håp».

Sosiale medier mobiliserer

Dagen før hadde nemlig Sigrid lagt ut et innlegg i Facebookgruppen «Kelly's håp» om at hunden hadde stukket av under en tur på Merafta i Skodje kommune. Gruppen har over 5000 medlemmer, og innlegget om Pippo skapte stort engasjement.

Susan Gjerde var en av de som leste innlegget og bestemte seg for å dra ut og lete mandag formiddag. I skiftende vær, klokken 11, la hun i vei fra en grusvei på Glomset.

– Man har jo hund selv, og vet hvordan det hadde vært hvis man hadde mistet sin egen. Folk er veldig flinke som engasjerer seg og stiller opp, sier hun før hun legger i vei oppover stien.

Susan Gjerde gikk for å lete etter hunden Pippo, selv om hun kjenner hverken eier eller hund.

Susan Gjerde gikk for å lete etter hunden Pippo, selv om hun kjenner hverken eier eller hund.

Foto: Camilla Hjelmeseth / NRK

Samtidig var det minst fire andre personer som var ute på leting i samme fjellområde, uten å kjenne hverken Sigrid eller Pippo.

Hundeeieren hadde vært på tur søndag formiddag da hunden fikk ferten av noe spennende og stakk av like nedenfor toppen.

– Jeg synes det var veldig merkelig, han bruker ikke å forsvinne på den måten, forteller Sigrid.

Kelly's håp

Wenche Ystenes, som er en av de som startet Facebookgruppen for savnede hunder liker engasjementet hun ser.

– Det er helt fantastisk at så mange engasjerer seg. Jeg tror mange relaterer til følelsen av å savne hunden sin, og derfor er terskelen lavere for å lete etter fremmede sine hunder. Det er helt utrolig, mener hun.

Videre forteller hun at gruppen ble opprettet i romjulen i 2010 og har vært aktiv siden da. Den vokser mer og mer, og får flere og flere etterlysninger. Hun anslår at det er mellom 15 og 20 leteaksjoner i året, og sier at det er størst trykk i påsken og sommerferien.

– Vi har også et veldig godt samarbeid med politiet, som videresender folk som melder hunden sin savnet til oss, sier Ystenes.